Bunkókról

Facebook

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ezt szívjuk most

Budapest szmogtérképe

Utolsó kommentek:

9. Jön a Mikulás.

2012.12.04. 23:00 Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn

A következő poszt tartalma alkalmas a nyugalom megzavarására.

Egyes olvasók vallási, erkölcsi meggyőződését is sértheti.

12 éven aluli gyermekek ne nyissák meg! - Még szülő, vagy nagykorú felügyelete mellett sem!

Mikulás 001.jpg

Ki ne emlékezne még közülünk gyerekkorából december ötödik napjának estéjén arra az izgalomra, hogy az ablakba kitett csizma elég fényesre van-e pucolva, tesz-e bele édességet a Mikulás, vagy csak virgácsot. Ki nem gondolta végig ilyenkor addigi ténykedését, és esett esetleg pánikba, aggódván, hol van a Mikulás rosszaságmérőjén az a határ, ami alatt már virgács jár. Hatalmas öröm és megnyugvás volt, mikor reggel konstatáltuk, hogy a csizmánk tele van finom édességgel.

Majd később jött a gyermeki kíváncsiság, mert nem értettük, hogy lehet az, hogy a keszthelyi és a mátészalkai rokonoknál is akkor járt a Mikulás, mikor nálunk, holott ez képtelenség, mert apu is a kocsival minimum ebédre ér csak oda, és még kétszer meg is kell állni pisilni út közben. Pedig Apu vezet a legjobban és a leggyorsabban. A miért korszakban elkezdtük feszegetni ezeket a kérdéseket, és hát bizony utólag elég sokszor megmosolyogtuk Apu és Anyu csavaros, ám valójában semmitmondó kitérő válaszait, noha akkor gyerekként mindig megnyugodtunk.

Pár év múlva jött a logikus gondolkodás első áttörése, ami magával hozta a keserű csalódást, hogy a jó öreg szakállas bácsi nem is létezik. Keserű kiábrándulás, mikor megtudjuk, hogy a Mikulás helyett Apu és Anyu az, ki a csizmánkat telepakolja, de ugyanakkor megnyugtató örömöt is éreztünk ilyenkor, mert ez jelenti, szüleink mennyire szeretnek minket.

Változó a kor, ki mikortól nem hisz a Mikulásban, ki mióta tudja, hogy valójában nem is létezik. Természetesen joggal merül fel a kérdés, ki hát a Mikulás, ki az, aki az óvodába eljöve csomagot hozott nekünk, aki az iskolában virgáccsal fenyegette meg a Toncsit, ki előző héten labdával rúgta ki a diri néni ablakát.

Nos ők azok a felnőttek, kik segítenek a kicsiknek a hitüket megőrizni, és ezért hajlandóak nem egyszer, nem kétszer kényelmetlen helyzetekbe belemenni, komoly áldozatokat hozni.

Mikulás 002.jpg

A gyermekek hitét nehéz megőrizni, ha alábbi fejdísz viselője szembe jön velünk az utcán, de még mindig könnyebb rá valami hihető magyarázatot kitalálni, mint azt fejtegetni a gyereknek, hogy most nem a Mikulás nyakába kakil, csak a WC-nek jó kedve van, és Mikulásnak öltözött.

Mikulás 003.jpg

Mikulás 04.jpg






Vannak szülők, akiknek az anyagi helyzete nem túlzottan fényes, ők sokszor úgy érezhetik, hogy a fogyasztói kapitalizmus újabb lakája érkezett meg zsebeik végleges és visszavonhatatlan kiürítése végett.

Mikulás 005.jpg

Ezek az emberek, elősegítvén csemetéjüket a felvágásban, a "Kinek volt a leggazdagabb Mikulása?" verseny megnyeréséhez hozzásegítve őket, vagy ha csak simán meggondolatlanok és nem felelős fogyasztók, üres zsebeiket és tárcáikat vizslatva midőn rádöbbennek, hogy túlköltekeztek a lehetőségeiken, képesek még, és azt mondják, a Mikulás egy szemétláda. Pragmatikus WC-jelmez kidumálók szerintem itt már nagyon tanácstalanok, bár lehet még erre a jelmezre is ki tudnak találni egy tuti hihető dumát.

Mikulás 006.jpg

Ha már érintőlegesen megemlítettük a Mikulás által a mai modern kereskedelemben realizálható profitot, akkor nem szabad némán elmennünk az egyéb iparági hasznosításai mellett sem. Minden bizonnyal az egyik legnagyobb elutasítást a pornóipari felhasználása váltja ki, míg a giccsiparbeli hasznosítása ma már bárminek olyan természetesnek tűnik, hogy netalántán a legelfogadottabb és a legelfogadatlanabb felhasználási terület ötvözése sem valószínű, hogy tiltakozást szül, feltéve, ha elég "giccses".

Mikulás 007.jpgMikulás 008.jpg

Azt nem tudjuk, a humor találta-e meg a Mikulást, avagy a Mikulás jelentkezett be mert túl komolynak tartotta saját arculatát, de tény, rengeteg Mikulás alapú, Mikulás témájú humoros történet és vicc kering, rengeteg Mikulás témájú filmvígjáték készült, és szinte kiapadhatatlan számban jelennek meg minden évben a Mikulást ábrázoló humoros karikatúrák. Ezeknek a karikatúráknak nem egyszer az alapötletük a természetfeletti Mikulás és a mindennapi emberi szükségletek találkozása.

Mikulás 09.jpg

Az emberi szükségletek mellett megjelenhetnek alapvető gyarló emberi tulajdonságok is, mint a bosszúállás, és az így keletkezett szituációt ha visszacsatoljuk az alapvető feladatához a Mikulásnak, akkor abból elég morbid, ugyanakkor közösségi oldalakon akár húsvétig is keringeni képes poénok jöhetnek létre.

Mikulás 010.jpg

Ha már megemlítettük a húsvétot, szinte nincs olyan év, hogy ne kerülne elő legalább egy karikatúra, ahol a Mikulással való viccelődésbe valamilyen formában ne kerülne bele a Húsvéti Nyúl is.

Mikulás 11.jpg

A technikai fejlődés elhozta a mobilitás korszerűsödését, a minél könnyebben hozzáférhető egyéni mobilitás magával hozta a környezetvédelmi prioritások előretörését, így elkerülhetetlenné vált, hogy a Mikulással kapcsolatos tréfákban is felbukkanjon a zöld gondolat. Elvégre egy biogázzal üzemelő repülő szán sokkal szimpatikusabb lehet robbanómotoros társánál a természetvédők egyre népesebb táborában is.

Mikulás 12.jpg

Ha a Mikulásnak vannak mindennapos emberi szükségletei mint bármelyikünknek, akkor ezen mindennapi igények közé tartozik természetesen az otthon iránti vágy is, a lakhatás igénye. Szinte bármely Mikulás kérdéskörrel foglalkozó szakirodalom, beleértve a családi vígjátéknak álcázott tudományos dokumentumfilmeket is, említést tesz róla, hogy a Mikulás otthona a messzi Északi Sarkon található. Az északi sarkvidék átlaghőmérséklete szinte permanensen nulla fok körül vagy alatta van, ez lehet részben az oka annak, hogy a Mikulás az átlagnál is jobban bírja a hideget.

Mikulás 13.jpg

A hideget segítség nélkül nem  lehet végtelen időkig elviselni, szükség van segédeszközökre is. Legcélszerűbb módszer a kihűlés ellen a meleg alsónemű viselése.

Mikulás 015.jpg

Míg a meleg alsónemű és a fölé felvett ruhák a Mikulás testét kívülről óvják a fagytól, létezik egy belső védelem is.

Mikulás 014.jpg

A lebegő szánt használván a Mikulásnak nem okoz gondot a megajándékozandó kisgyermekek mindegyikének egy éjszakán történő felkeresése, azonban a szánkó nem helyettesíti a logisztikai lánc valamennyi elemét. Ezért a Mikulásnak a krampuszok dolgoznak a keze alá.

Mikulás 016.jpg

Csak remélni tudjuk, hogy a Mikulás és a krampuszok közötti fennálló főnök-beosztott viszony ideális, ellenkező esetben még ebből a főnökből is kibújhat időnként az állat.

Mikulás 017.jpg

A kölcsönösség elve alapján míg én írok a Mikulásról, ő olvassa az írásomat. Remélem nem esik depresszióba, és nem fog öngyilkossági gondolatokkal foglalkozni.

Mikulás 018.jpg

De még ha pusztán csak eddig ismeretlen vidékre szeretne dezertálni lebeszélném róla. Vannak helyek, ahol nem az a hosszú élet titka, ha ismeretlenül és bejelentés nélkül megérkezünk.

Mikulás 019.jpg

Mivel a Mikulást legmesszemenőbben kiaknázza a kereskedelem és még néhány másik iparág is, természetes, hogy a gyerekeken kívül a felnőttek egy részének is úgymond napi, illetve esetünkben helyesebb ha azt írjuk, éves kapcsolata van vele. Legyenek ők akár férfiak, akár nők.

Vannak olyan gyerekek, kik felnőtt korukra újra kezdenek hinni a Mikulásban, netán sosem hagyta el őket a hit.

Ha két felnőtt ember még mindig hisz a  Mikulásban, és ezért meg kívánja egymást ajándékozni, annak semmi sem állhat az útjába.

Mikulás 021.jpg

Mikulás 20.jpg

Sose feledkezzünk meg arról, gyerekként mi magunk milyen reszketeg izgalommal vártuk a hatodikai reggelt, emlékezzünk örömünkre a tele csizma láttán, és ezt az örömöt adjuk meg a mai gyermekeknek is Mikulás napja alkalmából.

Rakjuk tele a csizmájukat minden jóval!

 

 

Gazdag Mikulást kívánok mindenkinek!

 

 

 

 

6 komment

Címkék: Mikulás Ajándék Ünnep

A bejegyzés trackback címe:

https://darazskarcsi.blog.hu/api/trackback/id/tr604946457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brokátor Emőke 2012.12.05. 07:11:09

Először meghökkentem, olvasva ezt a posztot. Persze az világos, hogy a blogketrecbe kerülést megkönnyíti, ha aktuális a témaválasztás.
Aztán persze bevillant egy analógia, hogy mi módon illeszkedik mindez az oldal arculatába.
Nem szeretnék mélyen belemenni, hogy mik a sziklaszilárd tények (ha vannak egyáltalán ilyenek), mik a vélekedések és mik a tudatalatt sejtett, de mégis fenntartott önbecsapások. A lényeg, hogy ezek a halmazok minannyiunk számára különbözőek, ami az egyiknek tény, a másiknak leleplezett illúzió és vica versa, legyen bár szó vallásos hitről, politikáról, a tudomány egy elkülönült csapásirányáról vagy akár bulvártémáról.
Az embereknek valamiért fontos, hogy másokat meggyőzzenek arról, hogy ők húzták meg jó helyen a határvonalakat, aki meg ezt nem látja, az kétségkívül őket támadja, ellenszenves és ostoba. Itt már nem érvelésről, hanem a másik lealacsonyításáról - horribile dictu - megsemmisítéséről van szó.
A (itt nem pusztán vallási értelemben vett) blaszfémia, a hit alapjainak ostorozása és a sekélyes személyeskedés, az agresszív támadás, "bunkózás" sosem vezet eredményre, sőt, fokozza az ellenállást.
Szerintem az ilyen játszmák akkor lehetnek konstruktívak, ha nem helyezzük magunkat mások fölé, elé, hanem partnerként tekintünk rájuk.
Persze ez is csak egy vélemény.

Marcangoló Korelnök 2012.12.05. 07:34:10

@Brokátor Emőke: Kedves Emőke, kevésbe lennél meglepve, ha tudnád, hogy házigazdánk egy különösen bicskanyitogató, tények és érvek híján sekélyes mocskolódásra alapuló ateista blogot is fenntart. Rengeteg ideje van, nyilván a közszférából tolja, közpénzen, miközben az állam leépítése mellett agitál.

Brokátor Emőke 2012.12.05. 08:12:31

@Marcangoló Korelnök: Én csak Brendel ateista blogjáról tudok, ahol tudományosnak HITT eszközökkel támadja a hitet. A bloggazdánk is fenntart ilyet?
Egyébként az nem releváns, hogy ki, hol dolgozik, közszféra vagy nem, az álláspont és annak hitelessége érdekel.

Brokátor Emőke 2012.12.05. 08:17:11

@Brokátor Emőke: Szerintem az, hogy esetleg közhivatalnok, még nem teszi hiteltelenné a kisebb állam melletti kardoskodást. Az tenné legalábbis megkérdőjelezhetővé az objektivitását, ha az aktatologatók számának megtartása mellett törne lándzsát.

Marcangoló Korelnök 2012.12.08. 08:29:46

@Brokátor Emőke: lehet, keverem őket. Ha valaki liberális létére a közszférában dolgozik, legalább ne rabolja munkaadója, a köz pénzét azzal, hogy munkaidőben gyalázza a társadalmat.
süti beállítások módosítása