Bunkókról

Facebook

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Ezt szívjuk most

Budapest szmogtérképe

Utolsó kommentek:

17. Egy manipulált hír

2013.02.19. 01:04 Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn

Napjainkra egyre több azon emberek száma, akik valamely közösségi hálózat tagjai. Ezeken a hálózatokon a tagok híreket, információkat osztanak meg egymással.

Facse.jpg

Sokan teljesen őszintén az általuk fontosnak vélt tartalmakat szeretnék, ha ismerőseik is megismernék, míg vannak a zavarosban halászók, kik mahinálnak a hírekkel, megmanipulálják a tartalmakat, ezáltal próbálnak minket dezinformálni.

Erre mutatok egy példát.

Adott egy hír:

33 millióért tankolt főnöke üzemanyagkártyájára

Egy munkáltatója által korábban eladott kamion üzemanyagkártyáját dézsmálta meg a volt sofőr. Bő fél év alatt közel 33 millió forintért tankolt, majd az üzemanyagot ismerőseinek adta el olcsón.

33 millió forintot tankolt el munkáltatója benzinkártyájával egy sofőr Esztergomban - jelentette a helyi rendőrség. A férfi magánál tartotta munkáltatója - egy helyi szállítási cég - egyik tavaly eladott kamionjára kiállított üzemanyagkártyáját, és ezzel idén februárig zavartalanul vásárolt üzemanyagot egy benzinkutas ismerősével összejátszva. Az így szerzett gázolajt kedvező áron értékesítették ismerőseik körében, a nyereségen ketten osztozkodtak. Közel 33 millió forintos kárt okoztak a tulajnak.

A munkáltatónak egészen idén januárig nem tűnt fel a visszaélés, de ekkor megkapta a részletes számlát, melyen a korábban eladott kamion és az arra kiállított üzemanyagkártya is szerepelt fogyasztóként. A rendőrök hamar megállapították, ki lehet a gyanúsított, mivel az eladott járművet korábban vezető sofőr ismerte a kérdéses kártya PIN kódját. Őt február 14-én őrizetbe vették. Ellene és hat másik, pénzért segédkező társa ellen jelentős kárt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés bűntettének gyanúja miatt zajlik eljárás.

Eddig a hír.

 

Megtudhattuk belőle, hogy több ember csalást követett el, anyagi hasznuk míg le nem fülelték őket, több tíz milliós nagyságrendű.

 

Sajnos ezek a hírek kezdenek mindennapossá válni, egyrészt a színvonaltalanná züllesztett hírműsorok, másrészt a beígért rend immár több-kétheti késése miatt. Éppen ezért egy ilyen hírt nem mindenki olvas el, rápillant a címére, bólint, és továbblép.

 

Ezt használják ki a manipulátorok, kik a címet társítják egy olyan képpel, amely kép esetleg köszönő viszonyban sincs az eredeti hírrel, de a hír címe a képpel együtt megjelenítve alkalmas a képen ábrázolt személyt negatív kontextusban feltüntetni.

 

Például így:

 

Facebook hír kicsi.jpg

Figyeljünk oda!

 

Nem mindenki tolvaj, aki kabátlopási ügybe keveredett!

 

Vannak áldozatok is!

 

Ne menjünk lépre a mahinátoroknak!

5 komment

Címkék: Facebook Hír Választás Kampány Csaló

A bejegyzés trackback címe:

https://darazskarcsi.blog.hu/api/trackback/id/tr545086033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

... zöld levelecske, ... (törölt) 2013.07.08. 08:10:43

Cukerhegy haverodnál reklamálj, hogy csak ilyen szar rendszert bírt összekalapálni, mely sok esetben automatikusan, a posztoló megkérdezése nélkül választ képet.

Persze nem kis elmebetegségre, kóros orbanofóbiára utal az, ha szerintem még a Facebookot is az ORBÁNSÁTÁN irányítja ... Ember, a blogodból ömlik a magyargyűlölet. Kapcsolj kettőt vissza és kevésbé várd vissza Bajnait, aki eddig a cégeit csődbe vitte. Az országgal is csak erre képes, egy éves uralma is a kádári pangást hozta vissza csak.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.07.08. 09:13:49

@... zöld levelecske, ...:

"Cukerhegy haverodnál reklamálj, hogy csak ilyen szar rendszert bírt összekalapálni, mely sok esetben automatikusan, a posztoló megkérdezése nélkül választ képet. "

- Marhaságot írsz. A képet a közzétevő választhatja ki a közzétett tartalom képei közül. De dönthet úgy is, hogy nem tesz mellé képet.
És tehet mellé egy olyan képet is, aminek semmi köze a szöveghez, mindössze egy másik cikk ajánlójához szerepel az oldalsávban.

DeMarco 2014.05.31. 03:24:20

Miért lenne ez álhír?? Sztem sokkal többet számolt el tankolásra a főnök (azaz a választók) pénzéből...

Aki meg nem olvassa el a cikket, magára vessen. De ha elolvassa sem jelent automatikusan semmit sem, nem kell mindennek bedőlni. Csak Fedor zabálja a moslékot teli szájjal kritikátlanul, ha az kormányellenes propaganda.

Hír: Egy nőgyógyász 130 esetben végzett el pénzért abortuszokat. Valóság: 127 esetben nem abortuszt végzett, hanem elhalt magzatokat kapart ki, egészségügyi tisztítást csinált, h később még lehessen a pácienseknek esélyük egészséges gyermekekre. Három esetben volt csak szó pénzről (és élő magzatról), jellemzően a kisebbség x. gyereke után nem várt újabb csemete pénzért történő eltávolításáról. 127 esetben felmentették, három miatt elítélték. De a sajtóban maradt a 130 eset...

Aki nem tudja, h működik a sajtó szenzációéhsége és nem válogatja meg mit olvas, kitől és honnan, magára vessen...
süti beállítások módosítása