Bunkókról

Facebook

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Ezt szívjuk most

Budapest szmogtérképe

Utolsó kommentek:

39. Köztársaság és Monarchia

2014.01.05. 20:49 Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn

Előző posztom, de az én posztomat részben ihlető Vastagbőr poszt  kommentjei kapcsán is előkerült a brit korona.

Brit korona 2.jpg

Sokan, a bálványimádók népes és buta táborából a kérdésre, miszerint minek egy köztársaságnak korona, egymást versengve hoztak vadabbnál vadabb, butábbnál butább, s nem egyszer hazugabbnál hazugabb érveket, miszerint a briteknél így meg úgy.

Tegyünk hát rendet a sötét fejetekben, hozzuk el a világosságot, és vessük össze Hazánk és az Egyesült Királyság közjogi berendezkedését.

Az Egyesült Királyságra vonatkozó dolgokat kékkel emelem ki, a Magyarországra vonatkozóakat pirossal, ami mindkét országra igaz, azt a piros és kék színek keverékével, lilával jelzem.

 

Az Egyesült Királyság, vagy más néven Nagy-Brittannia és Észak-Írország Egyesült Királysága egy egységállam, más néven unitárius állam. Négy ország alkotja, úgymint Anglia, Wales, Skócia, és Észak-Írország. Ezen országok önállósága és egyesülése Angliával különböző időpontban és módon jött létre, legyen itt és most annyi elég, hogy Anglia nem azonos az Egyesült Királysággal, Anglia annak pusztán egyik országrésze, noha önmaga is önálló ország.

Magyarország nem unitárius, de még csak nem is föderatív állam, és ilyen szövetségeknek jelenleg nem is tagja.

Az Egyesült Királyság államformája parlamentáris monarchia, államfője jelenleg II. Erzsébet királynő. Hivatali ideje haláláig vagy esetleges lemondásáig tart. Utódját a trónöröklési rend szabályozza.

Magyarország államformája köztársaság, államfője jelenleg Áder János köztársasági elnök. Hivatali ideje meghatározott időszakra szól, vagy esetleges haláláig, lemondásáig. Utódját a Magyar Országgyűlés választja meg.

Az államhatalmat a miniszterelnök és a parlament gyakorolják, az államfő, aki a nemzet egységének a jelképe, szerepe főleg reprezentatív szerepet tölt be. Ugyanakkor fontos részei a törvényhozásnak, mivel a törvények hatálybalépésének elengedhetetlen része az államfői jóváhagyás.

Leírom egyszerűen:

Egyesült Királyság --> monarchia --> korona.

Magyarország --> köztársaság --> Minek korona?

5 komment

Címkék: Buta Korona Monarchia Köztársaság Wir Staatskünstler

A bejegyzés trackback címe:

https://darazskarcsi.blog.hu/api/trackback/id/tr925736513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csak ülök és nézek 2014.01.05. 21:01:28

Atyafi, azt kell mondjam, Te komoly pszichiátriai kezelésre szorulsz :)

épészmérnök 2014.01.05. 23:00:00

@csak ülök és nézek: Azt kell mondjam, hogy tényleg csak ülsz, és nézel. Értelmezni nem tudod azokat a kis fekete légyszerűségeket ott, a képernyőn. Remélem, ezt felolvassa neked valaki.

csak ülök és nézek 2014.01.05. 23:27:09

@épészmérnök:

Köszönöm a megértésed, szerencsére találtam valakit, aki felolvasta nekem.
Remélem ezt nem kell felolvastatnod valakivel. :)
Ne fáraszd magad reagálással, nem tűnsz annyira érdekesen hülyének, hogy többet foglalkozzak veled. :)
süti beállítások módosítása