Bunkókról

Facebook

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ezt szívjuk most

Budapest szmogtérképe

Utolsó kommentek:

24. Válasz DeMarco-nak

2013.04.04. 02:17 Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn

Több blogbejegyzés és cikk is napvilágot látott a napokban, melyek a jelenlegi kormánypárt negyedszázados történelmét, de legfőképp a párt negyedszázad alatt produkált változását, vezetői személyeiben a változás hiányát taglalják. Jómagam Fedor egyik kormánypárt elleni tüntetésről szóló posztját  olvasva, a kommentek között böngészve jutottam el oda, hogy kifejtsem a véleményemet a párt változásairól.

Vélemény.jpg

Egy párt esetében nem szerencsés dolog a változás, főleg ha ez a változás az eredetileg megvolt értékek elhagyásával, rombolásával jár.

Ez a véleményem, ezt írtam le zárszóként.

 

Elemezzük:

Nem azt írtam le, egy párt nem változhat, csupán nem tartom jó dolognak, ha egy párt változik. Miért? Mert a pártok egyik jellemzője a tagok által közösen elfogadott eszmék és értékek halmaza, melyeket a tagok képviselni igyekeznek, melyek megvalósítását céljukként tűzték ki.

Ezeket a képviselt eszméket és értékeket ha egy párt cserélgeti, miközben a párt vezető és irányító személyiségei nem változnak, nem tudom komoly pártként tisztelni. Ilyen pártokat látva óhatatlanul az a benyomásom támad, hogy a vezetőknek mindössze a hatalom megszerzése lebeghet célként a szemük előtt.

 

Természetesen a pártok -remélhetőleg mindig és mindenkor nemes- vetélkedésének a célja minden esetben a hatalom megszerzése, mert a megszerzett hatalommal élve (de nem visszaélve) tudják a társadalom berendezkedését és a közösségre vonatkozó szabályokat olyan irányba formálni, hogy az általuk vallott és képviselt eszméknek és értékeknek megfelelően, ezen elvek mentén javítsák a közösség életfeltételeit, érjék el a legnagyobb hasznot a társadalom valamennyi tagja számára. Haszon alatt nem az anyagi hasznot, a profitot értem. A profit megszerzése nem a párt dolga, de olyan feltételek teremtése, ahol lehetséges tisztességes profit kitermelése, simán összeegyeztethető az értékrendemmel..

A világ állandó és nem konstans, a változás folyamatos. Minden nap megszületik például egy új tudományos eredmény,  bármely napon bekövetkezhet egy olyan tudományos áttörés, mely döntően befolyásolja mindennapjainkat, mely komoly kihatással lehet életkörülményeinkre. Mindjárt az elmúlt negyed évszázad történései közül kiemelném ilyen eredményként a mobiltelefonok általános elterjedését, bárki általi elérhetőségüket. Ez a vívmány komolyan befolyásolta életünket, ma már szinte a nap bármely percében beszélhetünk bárhonnan bárkivel. Huszonöt évvel ezelőtt ha beszélni szerettünk volna egy távolabbi helyen tartózkodó ismerősünkkel, akkor mindkettőnknek bizonyos pontok halmazán, egyszerűbben fogalmazva telefonkészülékek mellett kellett tartózkodnunk, mely készülékek akkoriban még helyhez kötöttek voltak.

A különböző adatátviteli és informatikai technológiák fejlődésének köszönhetően ma már a mobilkommunikáció eljutott oda, hogy beszéd közben nem csak hallhatjuk, de láthatjuk is egymást.

Huszonöt éve már léteztek mobil telefonok, de mind méretük, mind adatátviteli technológiájuk, valamint a magas áruk sem segítette elterjedésüket. Ha akkor valaki megkérdezett volna, mi az álláspontom a kézméretű eszközökkel folytatott mobil-videotelefonálással kapcsolatosan, valószínűleg azt a választ kapta volna, hogy reménykedem, hogy még életemben hozzáférhetővé válik számomra is. Mára megváltozott a véleményem a dologgal kapcsolatosan, nem látom szükségét, hogy folyamatosan videotelefonáljak a mobilommal.

Ha huszonöt éve azt kérdezték volna tőlem, mi a véleményem két ember egymással folytatott beszélgetéséről, szabad-e korlátozni a beszélgetésük tartalmát, arra a kérdésre már akkor is azt a választ adtam volna amit ma, hogy nem szabad. Kélt ember egymással azt és akkor beszélhet meg amit csak akar, ahhoz harmadik embernek semmi köze.

Ezen jogunk számomra egy olyan alapvető érték, amit megkérdőjelezhetetlennek tartok. Leírom még egyszer: ALAPÉRTÉK.

 

Jubileumi gondolatok címen megjelentetett véleményemben szembe állítottam egy bizonyos párt és egy ember születése utáni huszonöt évet. Az ember a világgal együtt alakul, változik, fejlődik. A párt egy vagy több alapérték mentén szerveződik, reagál a világ változásaira, de alapvető értékei mentén kitart, azokat nem adja fel. Ezt a nézetemet össze is foglaltam egy hasonlatban:

Az ember huszonöt év alatt megváltozik, gyarapodik, jobbá lesz, mivel folyamatosan új értékeket hoz létre és vall magáénak. 

Egy párt esetében nem szerencsés dolog a változás, főleg ha ez a változás az eredetileg megvolt értékek elhagyásával, rombolásával jár.

DeMarco, ki szinte kizárólag Fedor blogjában tűnik fel aktívan, láthatóan nem értette meg a gondolatmenetet.

DeMarco 2013.04.02. 13:52:11

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Te 25 évesen is csecsemő maradtál? Te még mindig azt gondolod és hiszed, mint 25 évvel ezelőtt? 
Vagy netán te is változtál idővel? Te is máshogyan látsz dolgokat?

Csak mert én rengeteg illúziómat elveszítettem és nem is kár értük. Hamisak voltak és semmi alapjuk nem volt.

Ugyanakkor vannak olyan 25 éve is meglévő gondolataim amik semmit sem változtak.

Aranyosan próbál terelni, csak pont az összegzés első felét, mintha nem olvasta volna el. Ugyanakkor figyeljük meg, gondosan kerüli az ÉRTÉK szó használatát, holott az összegzésben ez a szó központi helyet foglal el.

Fentebb már írtam, a gondolataim, ahogy minden embernek, úgy nekem is változnak bizonyos dolgokról. Míg tíz évesen úgy képzeltem Ferrarim, de minimum Porschém lesz, addig mára egy japán gyártó középkategóriás modelljével közlekedem, és még a bajor presztízsmárka hasonló modelljére sem vágyom. Sem akkor, sem most fel sem merül bennem, hogy korlátozzam, kinek milyen autója lehet.

Első osztályos koromban úgy képzeltem, az étkezések elválaszthatatlan része a lúdláb torta, és a húsleves és a sült csirkecomb csak amolyan zavaró tényezők, amikbe bele kell túrjunk, hogy ehessünk lúdlábat. Mára a túlzott tortafogyasztásra egészségügyi okokból gondolnom sem lehet, mégsem jutna eszembe a tortaevést betiltani.

Fentieket végiggondolva, no meg DeMarco-t ismerve:

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn ·http://darazskarcsi.blog.hu 2013.04.02. 19:09:09

@DeMarco: Fogadnom kellett volna, hogy megpróbálod megmagyarázni. De úriember biztosra nem fogad.

Ízlelgesd azt a szó: ÉRTÉK

Hogy egy régi, általam igen kedvelt vetélkedő egyik sokat hangoztatott szófordulatával éljek, vitapartnerem a válaszomat nem fogadta el.

DeMarco 2013.04.03. 14:23:00

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Nem válaszoltál. Nem véletlenül.

Ami pedig a fő értékeket illeti, azok megvannak most is. (Család, keresztény szellem, munka, tisztességes élet).

Első látásra sínen vagyunk! Vannak neki is értékei! Ez egy jó dolog! Másodszori olvasatban ha figyelmesebbek vagyunk, látható, hogy ugyan leírja az érték szót, de azok feladásáról, rombolásáról semmi. Mégiscsak terel!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn ·http://darazskarcsi.blog.hu 2013.04.03. 17:24:01

@DeMarco: Mire válaszoljak? Hogy próbálod kiforgatni az ember szavait? Hogy terelni próbálsz? 

Érték.

Nem gondolat, nem illuzió, és nem is hit.

ÉRTÉK.

DeMarco 2013.04.03. 19:12:30

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Te 25 évesen is csecsemő maradtál? Te még mindig azt gondolod és hiszed, mint 25 évvel ezelőtt?
Vagy netán te is változtál idővel? Te is máshogyan látsz dolgokat?"

Ez nem terelés. Elég egyszerű kérdések. Ne bújj ki alóluk, mert azzal hiteltelenné teszed magadat.

Te mit tekintesz értéknek az életedben?

 

Kedves DeMarco!

Kérlek engedd meg, hogy ne soroljam fel tételesen mit is tekintek értéknek az életemben, mivel nem az én konkrét értékeim a téma, hanem az, hogy egy párt nem dobhatja el a hatalomért cserébe a vallott értékeit. Sajnálom, hogy elvakultságodban te ezt az egyszerű és a többség számára teljesen világos tézist is próbáltad megmagyarázni. Kár volt.

Fentebb némi unszolásra felsoroltál pár értéket. Melyikről miért cserébe vagy hajlandó lemondani?

A családod egysége érdekében hajlandó lennél lemondani a keresztény szellemről? Vagy elég lenne hozzá havonta egy hatjegyű összeg, hogy másnaptól az Ateista klub állandó szerzője legyél?

A keresztény szellemeddel összeegyeztethetőnek tartanád, hogy lányokat futtass? Vagy csak egy olyan kupi hálózat tulajdonlásáért adnád fel keresztény eszméidet, ahonnan havi tízmilliós nagyságrendű profitot lehetne bezsebelni?

Érdemes a hatalomért feladni demokratikus elkötelezettségünket?

Hatalomba kerülve le szabad köpni azokat az eszméket, amelyek kivívásáért egykoron a rendőri gumibotozást is felvállaltuk egy csak látszatra demokratikus rendszerben?

Megengedhető-e, hogy mikor lehetőségünk támad, egyből korlátozzuk azoknak a fórumoknak a jogait, amely fórumok függetlensége mellett pálcát törtünk előzőleg?

Nincsen bajom vele, hogy próbálsz bizonyos dolgokat megmagyarázni, de lásd be, egyre nehezebb és egyre lehetetlenebb némely dologra magyarázatot találni. 

Tisztelettel kérlek, előbb gondold végig mit akarsz megmagyarázni, és ha nem megy, inkább ne égesd magad.

 

 Üdvözlettel:

 

 

 

 

11 komment

Címkék: fidesz Vélemény DeMarco Érték Fedor Kötöttségek nélkül

A bejegyzés trackback címe:

https://darazskarcsi.blog.hu/api/trackback/id/tr555194101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DeMarco 2013.04.04. 11:34:25

Néhány kisebb pont tisztázása:

-Igaz, h Fedornál kommentelek a legtöbbet, de ez csupán azért van, mert kedvelem ahogy ír, bármennyire is meglepő, függetlenül attól, h szinte sosem értek egyet vele. És általában nincs zombihadjárat. De ezen kívül is sok egyéb helyen kommentelek, ha érdekel a téma és rengeteg blogot követek, olvasok, köztük a tiédet is néha. Többször, mint hinnéd.

Gyorsan olvasok és sokszor, ha megragad vmi, jobban utánanézek, mint pl. a falanszter blog cikkein. De nem mindig szólok hozzá a blogokhoz, a legtöbben passzívan szemlélődünk és követjük azt ami érdekes, nyilván az érdeklődési körünknek megfelelően.

Nem te vagy az első, aki az én gondolataim mentén ír posztot, sokszor megtették már, sokan. Ahogy Fedornál is előfordult már, én is hallottam már a parlamenti patkóból vissza egy-egy érdekesebb fordulatot, vagy legalábbis nagyon gyanúsan hangzót. És ez elég gáz, mert ahogy már sokszor leszögeztem, én csak szórakozom, semmit nem gondolok véresen komolyan, sohasem sértődök meg senkin és még a legnagyobb szócsata is csak ujjgyakorlat számomra, semmi több. Mindössze a véleményemet közlöm bizonyos dolgokról és nem gondolom, hogy tévedhetetlen lennék. Csupán van egy meglátásom, meggyőződésem, ami az enyém és ennek hangot adok.

De ugye nem én vagyok ennek a posztnak a lényege. Hanem a pártok, mint fix pontok.

Továbbra sem értek egyet veled. Gyakorlatilag saját magadat cáfolod meg, hiszen azt te is elismerted (végre), hogy az emberek, így te magad is, változnak. Hogy előnyükre-e, vagy sem, mindegy. De változnak folyamatosan. A pártokat viszont nem robotok alkotják, akik csupán a három törvénynek megfelelően dönthetnek. A pártok is lebontva emberekből állnak, egyénekből, saját tapasztalatokkal, emóciókkal, élethelyzetekkel és folyamatosan változó kihívásokkal.

Ellentétben veled, én nem várom el, hogy egy választókat képviselő egyén, képviselő, párt, kormány soha nem változhat meg. Ami nem hajlik, az törik. A helyes kormányzás egyik alapfeltétele, hogy reagáljon egy kialakult helyzetre és ha változás áll elő, akkor megfelelően változtasson a hozzáállásán. Például, ha valamilyen okból nem lehetne tartani a 3%-ot, akkor csökkentsék a kiadásokat, szedjen több adót a kormány és maradjanak a 3%-on belül, függetlenül attól, h előtte adócsökkentést ígért, mert mások voltak a várható remények.

Magyarországon ma egy pártot sem tudsz mondani, ami az ami, kivéve talán a kommunista pártot. Mindegyik változott, átalakult. Főleg a két nagy gyűjtőpárt. Onnan, hogy egy párt túl nagyra nő és befogad több, kisebb pártot a szárnyai alá, óhatatlanul szélesebb alapokra kell helyezkedjen, főleg ha ez szélesebb társadalmi bázisok befogadásával is jár. Egy kis párt, homogén választói csoporttal megengedhet magának szigorúbb elvhűséget, de ahogy növekszik, úgy kell ezekből engednie. Természetesen az elvek lazításának nem kell a tisztesség lazítását jelentenie.

De egy kormányzás nem csupán az elvek mentén épül fel. Lehet valakinek bármennyire jó elvrendszere, ha az nem működőképes, esetleg ellentétes a nemzetközi érdekekkel, erőfölénnyel szemben. És ez a 25 év bizony sok keserű tapasztalattal járt számunkra. Sok illúziót elvesztettünk, nagyon sokat. És elvesztették a pártokat alkotó képviselők is, talán még jobban, mint mi. Mert ők közelről látják, megvannak a közvetlen forrásaik, rálátnak belülről egy párt, kormány működésére. Nemcsak értékeket látnak, hanem érdekeket is. Érdekcsoportokét, külföldi érdekcsoportokét, cégek érdekcsoportjait, stb. Amikor az érdekek és értékek összecsapnak, többnyire az érdekek jönnek ki győztesen.

Lehetnek bármennyire jó értékeink, ha az élet rácáfol és nem engedi kiteljesedni azokat. Vagy egyszerűen túlhaladja őket. Minden korosztálynak más az értékítélete, mást tart fontosnak, mást vágyik elérni, vagy legalábbis máshogyan akarja elérni azokat az értékeket. A világ változik és vele együtt mi is változunk...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.04.04. 13:21:51

@DeMarco: Lehet, és kell is változni, alkalmazkodni, ebben igazad van. De ez nem egyenlő azzal, hogy át lehet lépni egyezményes határokat, vagy ha igen, akkor vállald a következményeit. A demokráciához való hozzáállás egy ilyen határ. Ha átléped, ne csodálkozz, ha nem tartanak demokratának. A matematika törvényszerűségei szintén egy ilyen határt képeznek. És még sorolhatnám.

DeMarco 2013.04.04. 13:50:59

@Fedor: Igen ám, de mi van akkor, ha nem lépted át a demokrácia határait, csupán azt mondják rád, hogy átlépted, pusztán azért, mert nem tetszenek ezek a rágalmazóknak?

Vagy mi van akkor, ha a hatalmi ágak nem egymást erősítik, hanem egymást gyengítik szándékosan?

Mi értelme van egy kormánynak, ami nem tud törvényeket hozni, mert az ellenzéki alkotmánybíróság egytől-egyig elkaszálja mindet, kicsinyes bosszúból?

Mi értelme van egy jegybanknak ami ellentétes lépéseket tesz, mint a kormány gazdaságpolitikája?

Mi értelme van az önrendelkezésnek, amikor kívülről folyamatosan támadják azt?

Miért kellene elfogadnunk, hogy olyanok kritizálnak minket demokráciából, akiknél otthon is bőven lehetne hol kapirgálni?

Miért csak akkor van demokrácia deficit, ha véletlenül nem baloldali kormány kerül a hatalomba?

Valójában senki sem tagadhatja, hogy a fidesz megkapta a felhatalmazást a változtatásokra és mindent teljes mértékben demokratikusan tesz, egy igen erős demokratikus felhatalmazással.

Valójában a fidesz nem lépte át a demokrácia semmilyen határát, sőt az elvei nagy része is töretlenül megmaradt, ezek mentén születtek pont azok a törvények is, amiket ti kritizáltok, és amiket mi örömmel vallunk/vallottunk eddig is magunkénak.

Mindössze arról van szó, hogy ezek nem TETSZENEK nektek és általában véve a baloldali érzelmű embereknek. Mi ezt igazán megértjük. Megértjük, mert megéltük nyolc hosszú éven át. Éppen ezért csöppet sem érdekel, hogy most ti is megélitek ugyanezt, remélem legalább nyolc hosszú évig, mert akkor is csak egálban leszünk...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.04.04. 15:33:57

@DeMarco: A gond az, hogy ez csak a te interpretációd. Ugyanis messze nem csak baloldaliak mondják azt, hogy amit a FIDESZ művel, az minden csak nem demokratikus. Persze tudom, aki ellent mer mondani, az legyen bármilyen konzervatív, az csak komcsi lehet, vagy a komcsik rángatják hátulról.

Hagyjuk. Ezt már ezerszer levívtuk.

DeMarco 2013.04.04. 17:44:30

@Fedor: Tehát azt állítod, hogy nincs meg hozzá a demokratikus felhatalmazásuk, demokratikus választások által? Azt állítod, hogy masszív kétharmaddal ezeket a törvényeket nem lehetett megváltoztatni?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.04.04. 18:44:53

@DeMarco:

Te teljesen másként látsz dolgokat mint én. Ettől szép a demokrácia, de kérlek ügyelj rá, hogy demokrata maradj.

.

A demokratikus felhatalmazásoknak megvan az a hibája, hogy antidemokratikus pártokat is enged hatalomra jutni. Demokratikusan.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.04.04. 20:39:32

@DeMarco: Vannak határok, amelyeket kétharmaddal se lehet átlépni. Antidemokratikus törvényeket, visszaható hatályú törvényeket hozni kétharmaddal se lehet. Ha ezeket az alkotmánybíróság eltörli, akkor azokat az alkotmányba beleügyeskedni, és kibrusztolni, az nem élés a hatalommal, hanem visszaélés.

DeMarco 2013.04.04. 22:20:21

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

"kérlek ügyelj rá, hogy demokrata maradj."

Vicces vagy. Mi mások lennénk, mint demokraták? Mi vagyunk az igazi demokraták.

Nyolc évet vártunk. Nem mentünk tüntetni minden héten, nem mentünk felgyújtani a várost, nem rohantunk külföldre habzó szájjal lázítani. Vártunk, hogy a szavazatainkkal fejezzük ki nemtetszésünket és a változtatni akarásunkat.
Ezért folyamatosan ekéztek minket a jobbikosok, gyávának és kényelmesnek tartottak. De kitartottunk és elsöprő szavazati aránnyal ruháztuk fel a fideszt.

És most is erre készülünk. Demokratikus módon a szavazatainkkal fogjuk megmutatni a véleményünket és a szavazófülkékben fogjuk újra megverni a baloldalt. Mi erre készülünk. Fedor és a ballib oldal érzi, tudja ezt. Ezért készülnek magyarázatképpen a bukásukra antidemokratikus lépésekkel. Már jó előre elcsalt választást vízionálnak és riogatnak mindenkit, hátha vki beveszi.

Úgyhogy ne aggódj értem. Én a szavazatommal küzdök...

DeMarco 2013.04.04. 22:24:17

@Fedor: Éppen ma néztem meg a Nincs Határ című filmet. Ajánlom neked is, elég tanulságos.

Azt ugye tudod, h hiába kerülted ki az egyenes választ, azért tudjuk, h igazam van, csak fáj beismerned...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.04.05. 11:00:42

@DeMarco: Milyen egyenes választ kerültem ki? Konkrétan leírtam, hogy mi a bajom. És nem, nincs igazad. Ha a kétharmad birtokában mindent meg lehetne tenni, akkor Hitlernek is jogában állt mindent megtenni, amit megtett, hisz demokratikus úton került hatalomra... (Nem, ezzel nem azt mondom, hogy Orbán egyenlő Hitlerrel, mielőtt még belemagyaráznád.)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.04.05. 18:42:49

@DeMarco:

"Vicces vagy. Mi mások lennénk, mint demokraták? Mi vagyunk az igazi demokraták."
- Tetszik az önbizalmad.

De tudd: Csak addig vagy demokrata, amíg nem tapsolsz antidemokratikus törekvésekhez, és nem addig amíg feltétel nélkül megmagyarázod egy amúgy demokratikusan hatalomra jutott párt tetteit.
süti beállítások módosítása