Bunkókról

Facebook

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ezt szívjuk most

Budapest szmogtérképe

Utolsó kommentek:

28. Értem én a humort, és szeretem is.

2013.07.24. 00:32 Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn

Minap a Hírcsárdát böngésztem. "A" Hírcsárdát. 

A Hírcsárda egy elektronikus vicclap, melyet pár éve a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatási Államtitkárságának sajtóreferense határozott hangú üzenetben helyreigazításra szólított fel.

 

Polvicc 01.jpg

Nem értik a viccet? Vagy csak nem szeretik? Abba bele sem merek gondolni, hogy nem ismernek fel egy vicclapot sem.

 

 

 

A politikai szatíra megítélésem szerint minden országban megjelenik, még azokban az országokban is, ahol a belpolitikai élet egyetlen hatalmas folyamatos uborkaszezon. Bár ez utóbbi helyeken valószínűleg a  filatelisták számítanak a szatirikus havilapok egyetlen hűséges törzsolvasóinak, vagy még azok sem. 

Fenti plakátról nincs tudomásom, hogy kikerült volna akárhol is a nyilvánosság elé egy kiállítást leszámítva, de az interneten elég sok helyre eljutott. Sem a Matáv, Sem egyik ábrázolt személy sem szólította fel sem a Matávot, sem a másik ábrázolt személyt helyreigazításra.

 

Miért kell egy vicclapot helyreigazításra felszólítani? Ez szerintem olyan komcsi dolog, ami 1990 előtt volt csak jellemző Hazánkra, akkor sem volt mindennapos. 

  • Árkus József főszerkesztő szigorú politikai megrovást kapott és fél évre pártfőiskolára is vezényelték, amikor a nyolcvanas évek egyik augusztus 20-ai ünnepi címlapja a Ludasban az áremelkedésekre utalva a következő felirattal jelent meg: "Éljen augusztus 26,50".

 

Mióta Hazánk orwellesít,

Polvicc 4.jpg

 

akarom mondani jobban tejel teljesít, azóta a 2010-es esetből is egyre több van, igaz, egyenlőre csak amatőr szinten.

Polvicc 2.jpg

 

Apró érdekesség, hogy mikor az ember a jobban teljesítésről érdeklődne, akkor néha a MiB féle neutronizátor rendszeres és tartós használata után is több közérdekű adatnak a birtokában érzi magát, mint egynémely vonatkozó honlap böngészése után.

Polvicc 3.png

 

Az angol bébi megszületése kapcsán ismét remek poszttal rukkolt elő a Hírcsárda.

 

Eddig sem véletlenül emlegettem a fenti kampányszlogent, a Hírcsárda alkotóközössége is ráérzett az ízére, összekapcsolták a gyermek érkeztével, és már meg is született a cikk. 

 

Mindenki jót röhögött, olvasás után magában mindent jót kívánt a királyi ivadéknak, és ment dolgára, azaz csak ment volna, mert megjött a Holdralépő, ki a blog.hu univerzumában feltehetően legtöbb nicknévvel beregisztrált tag,.és ismét komolyan érvelt a terhesség alatti kötelező genetikai vizsgálat kedvezőtlen eredménye esetén elvégzendő kényszerabortusz mellett.  

 

A fantáziátlan libázás kapcsán elgondolkoztam azon, mitől lehet a kormánymosdatóknak ilyen humorérzéketlensége kormánypártiaknak ilyen pocsék humorérzéke. Korábbi világjárásaim egyike folytán belefutottam egy igen érdekes választási kampányplakátba, melyet Bonn sétálóutcájában az emberek maximum megmosolyogtak. Így utólag mai fejjel, a hazai közéleti viszonyokat szemlélve teljesen értetlenül állok előtte, hogy lehettek a CDU-nál olyan impotensek, hogy nem szerveztek egy békemenetet sem  a plakát miatt. Felfoghatatlan, hogy akinek tetszett a plakát, annak sem az édesanyjáról, sem a nagymamájáról, de még a nővéréről sem derítette ki senki, hogy a szolgáltatóipar erotikai szekciójánál szerezte volna meg a nyugdíjba vonuláshoz szükséges szolgálati éveket.

Polvicc 5.jpg

Giovanni Trapattoni az FC Bayern München edzőjeként 1998. március 10.-én egy megszégyenítő vereség után két nappal tartott sajtótájékoztatón hibás németséggel mondta, hogy befejezte: "Ich bin fertig" helyett "Ich habe fertig". Ez magyarra fordítva nagyjából "kész vagyok" helyett "nekem kész van". Ez a mondat nagyon hamar bevonult a köznyelvbe, és az SPD plakátján is megjelent Helmut Kohl(CDU) képe mellett.

Miért van az, hogy a hazai politikusok nem érik fel ésszel, minél több vicc születik róluk, annál jobban teljesítenek szarabbul csinálják a dolgukat? Lehetséges, hogy nem értik meg ténylegesen a viccek üzenetét? Pedig egy vicc, egy szatíra olyan sokszínű lehet, olyan sokfelől hordozhatja a politikus számára fontos információt, hogy lehetetlenség nem észrevenni, nem megérteni.

Teljesen egyértelmű az utalás a politikus és az általa elvégzett hasznos munka között.

526763_402034839865309_364707102_n.jpg

Egy pártalakulat súlyos erodálását,

Rohad a narancs.jpgde a húzóemberek kifáradását, netán az ideológiai klisék kiürülését is jól érthetően lehet szemléltetni, bár jelen esetben a humorhányados nem túl magas, ám egy vicchez hasonlóan itt is leszűrhető a tanulság.

Orange Order vége.jpg

Lehetséges a kép szélével is operálni, és ily módon előcsalogatni a mondandónkat.

Polvicc 9.jpg

Nagyon gyakori eset, amikor egy nevezetes balfogás apropóján megelőlegezzük a további bizalmat.

Polvicc 8.jpg

A gyakran hangoztatott szlogenek, főleg ha a valóságtartalmuk erősen konvergál a szlovák tengerpart hosszához, hamar a humor célpontjaivá válnak. Jellemzően minél többször mondják, annál több alkotót ihletnek meg.

Polvicc 6.jpg

Senkit nem hagyunk az út szélén.jpg

Mire mennénk a humorban Chuck Norris nélkül?

polvicc 11.jpg

Különösen nehezen szokták a politikusok elviselni, mikor a társadalmon belüli privilégiumaik ábrázolásáról van szó, noha ezen privilégiumokat ők szavazzák meg saját maguknak. (Mi meg a politikusainkat!)

polvicc 12.jpg

Amikor más országokból kölcsönzünk ideológiai ábrázolásokat, akkor érdemes elgondolkozni, jó-e nekünk, ha arra az országra akarunk hasonlítani a vezetőink azt akarják, hogy arra az országra hasonlítsunk.

Napsütés.jpg

Akkor sincs feltétlenül minden rendben, ha más korszakok bukkannak fel.

Ötvenes évek.jpg

Sokszor elég egy műalkotás ahhoz, hogy humorba csomagoljunk nagyon fontos üzeneteket.

Fidesz 3.jpg

És noha a politikai humor jellegzetessége, hogy a hatalom mindenkori gyakorlói a célpontjai, előfordul, hogy a futottak még kategória is eszméletlen jó poénokkal jön elő.

polvicc 13.jpg

Szóljunk a humorról néhány komoly szót is:

Polvicc 10.jpg

1 komment

Címkék: mszp fidesz Vicc Képviselő Hírcsárda Politikus

A bejegyzés trackback címe:

https://darazskarcsi.blog.hu/api/trackback/id/tr755422103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.07.25. 13:43:17

"Nem értik a viccet? Vagy csak nem szeretik? Abba bele sem merek gondolni, hogy nem ismernek fel egy vicclapot sem."

Paranoia... :D Sértődöttség... Napóleon-komplexus :)
süti beállítások módosítása