Bunkókról

Facebook

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ezt szívjuk most

Budapest szmogtérképe

Utolsó kommentek:

38. Korona és Köztársaság

2014.01.05. 01:53 Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn

Vastagbőr blogon megjelent egy poszt egy szélsőjobbos tüntetésről. Mintegy 50-60 ember amiatt tiltakozott, hogy az osztrák humoristák meggyalázták a szent koronát. 
Olvasgattam a hozzászólásokat, de nem tudtam szabadulni attól a gondolattól, hogy az osztrákok nem a koronát gyalázták meg, pusztán nevetségessé tették azt a kormányt, amely egy köztársaságban élve alaptörvénybe ágyazva bálványoz egy koronát.

Wir Staatskünstler.jpgA Wir Staatskünstler csapata: Thomas MaurerFlorian Scheuba, Robert Palfrader

Kutakodva egy kicsit megtaláltam a teljes jelenetet, és lám, igazam volt. A koronás köztársaságon röhögnek.

 

A teljes jelenet megtekinthető a következő oldalon.

A Wir Staatskünstler egy osztrák kabarésorozat, mely közel 2 évig volt az osztrák közszolgálati televízió műsorán. Három negyvenes éveiben járó komikus műsora, akik előszeretettel figurázzák ki a korrupciót és a szélsőjobb populizmust. Több, osztrák viszonylatban komoly botrány és szereplőik is terítékre került náluk. Nem riadtak attól sem vissza, hogy érintett politikusokat keressenek fel a hivatalukban, ahogy attól sem, hogy a hivatalokban megjelenjenek, és ott iratok, akták után érdeklődjenek.

Mindhárom művész több neves díjat nyert már el eddig pályafutása során.

 

Az ominózus műsorban Thomas Maurer felteszi a kérdést: Igaz-e, hogy az ember csak nem szívesen lehet Magyarországon, vagy ez az egész csak durva antimagyar propaganda? Eközben ellő egy elég gyenge szóviccet is (ungern in Ungarn).

A kérdésre válaszként Florian Scheuba mondja: Utánajártunk!

Megjelenik a képen a limuzin, majd utána a három komikus egy asztalnál ül Szalay-Bobrovniczky Vince nagykövettel.

Felvetődik a kérdés, a magyar nagykövet informálódott-e, kiket lát vendégül. Tudott-e róla, mik a tervei a komikusoknak? Belépésnél a náluk levő zacskót, amiben a korona mása volt, alávetették-e biztonsági ellenőrzésnek, vagy csak az asztalnál ülve derült ki, hogy a művészek egy koronamásolatot hoztak magukkal?

Robert Palfrader elmondja, hogy a magyar nagykövetségen vannak, de nem nevezi meg a nagykövet urat, mivel mint mondja "a családnevét egyikünk sem tudja kiejteni". Ezen egyébként a nagykövet úr szemmel láthatóan jót derül. Robert megkéri, mondja ki ő maga a saját nevét, amit meg is tesz. 

Ezután kezdődik a kabaré. Ám egy kis kitérő szükséges, hogy azok is megértsék, akik nem értenek németül.

A Wir Staatskünstler jelentése Mi állami művészek.

Florian Scheuba egy speciális ügyben kérdezi a nagykövetet. Elmondja, hogy ők hivatalos állami művészek Ausztriában (Itt csúsztat egy kicsit, a megnevezésük elé teszi, hogy offizielle, azaz hivatalos) és azt szeretné tudni, mit kell tegyenek azért, hogy Magyarországon is hivatalos állami művészek lehessenek.

Mit kell tenni azért, hogy színész legyen? - kérdez vissza a nagykövet.

Florian egyből válaszol: Láttuk, hogy a magyar alkotmányban benne van, hogy a művészetet támogatják, a művészet nemzeti keresztény hozzáállást közvetítsen.

A nagykövet zavarba jön - Jó kérdés - mondja, majd megjegyzi, a művészet szabad. Hozzáteszi: - Ha Magyarországon művész akar lenni, nem kell, hogy keresztény-katolikus beállítottságú legyen.

Thomas Maurer közbeveti, hogy nem csak szabadnak, hanem esetleg támogatásoktól mentesnek is kellene lennie és akkor ezt be sem kellett volna írni az alkotmányba. (Nicht nur frei, sondern eventuell auch subventionsfrei)

A nagykövet itt szemmel láthatóan zavarba jön. Filozófiai ügynek nevezi az alkotmányt, amely néhány témában kifejezi azokat az alapelveket, melyeket az állam az embereknek mondani szeretne.

Ezek szerint fontos alapelv, hogy ma Hazánkban a művészet nemzeti keresztény hozzáállást közvetítsen. Más megközelítésből való ábrázolás ezek szerint nem kívánatos.

Thomas Maurer leszögezi, hogy az alkotmánynak törvényi karaktere van, különben nem lenne alkotmány. Az alkotmány nem egy filozófiai kitörés, amit esetleg zsebkönyként ki adhatnánk, hanem egy jogi jelentőséggel bíró rendelkezés.

Teszem hozzá: Egy alkotmánynak nem csak jogi jelentősége, hanem jogi következményei is vannak.

- Akkor is azt mondom, hogy a művészet Magyarországon szabad, az állam által támogatva van. - válaszolja a nagykövet.

Florian Scheuba elmondja, hogy művészként érdekeltek abban, hogy a művészet határait felfedezzék. 2013 július 1. óta van egy törvény Magyarországon, amellyel kapcsolatosan egy kicsit tanácstalanok, pontosan mire is gondoltak a törvény megalkotói. Arról van szó, hogy nem lehet többé viccelődni a koronával.

Érdekesség, hogy ők nem szent koronát mondanak, hanem István-koronát (Stefanskrone).

Florian egy kék zacskóból előveszi a korona másolatát, közben megjegyzi, hogy ez a tiltás őket természetesen izgatja, ezért hoztak egy korona modellt magukkal és szeretnék ezt a témát a nagykövettel megbeszélni.

A nagykövet arca őszintén meglepettnek tűnik, mikor előkerül a korona, bár a nevetése számomra inkább kincstári, mint őszinte.

Észre kellene venni, hogy a szabad világban, ha egy művész elé gátakat emelnek, az ha nem is az adott művészt, de mindenképpen arra sarkall más művészeket, hogy áttörjék ezeket a gátakat. Rengeteg példát lehetne erre hozni, nekem a kedvencem Hofi, aki abban az időben, mikor nem volt ildomos a Magyarországon állomásozó szovjet csapatok távozásának idejét feszegetni, egy újsághír után a színpadon elmondta: Öröklakásokat kaptak az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet csapatok tisztjei. Érted? Öröklakásokat az ideiglenesen itt állomásozó szovjetek.

 Érted? Ha gátolod a művészt, főleg a kabaréművészt, akkor a célpontja leszel.

2013-ban azt is fel kellene ismerni, hogy a művészek elé a nem szabad világokban szoktak gátat emelni.

Florian megkérdezi:

- Ez sajnos nem túl sikerült másolata a koronának már kimeríti a korona nevetségessé tételét? Nézze meg pontosan!

- Nem tudom. - válaszolja a nagykövet. 

- Létezett egy notórikus probléma, egy bűnözési hullám, - kérdezi Thomas Maurer - ahol az emberek sorozatosan és szisztematikusan vicceltek a koronával? - láthatóan nem érti, miért született meg egy ilyen törvény.

- Nem volt ilyen probléma. - ismeri el a nagykövet. Majd hozzáteszi, ez szerinte sem egy sürgető probléma.

Florian erre megjegyzi, hogy Magyarországon egy év szabadságvesztés is kiszabható, ha a koronával viccelődik valaki.

A nagykövet nem ítélné el ezért (a másolatért) Floriant, bár hozzáteszi, ő nem bíró.

Egyetértésben leszögezik, hogy most kvázi Magyarországon tartózkodnak. 

Ekkor veszi fel Florian a koronát és vág furcsa grimaszokat. Kérdésére a nagykövet azt mondja, ezt még nem tartja a koronával való viccelődésnek.

Erről a grimaszolós koronafelvételről egy mondás eröltetten elferdített változata jutott eszembe. Hülyén koronázni lehet, de nem jó, ha egy hülyét koronáznak.

Leszögezem, hogy Florian Scheuba urat nem tartom hülyének.

Robert Palfrader veszi át a szót. Elmondja, hogy Orbán úr gondoskodott róla, hogy a korona egy múzeumból a parlamentbe kerüljön. Még az első hivatali idejében, pontosít a nagykövet. 

Thoma Maurer egy érdekes dolgot jegyez meg:
- A koronákat hagyományosan nem a parlamentarizmus jelképeként értelmezik.

- Nem ez volt az ok - mondja a nagykövet

- Ezért kérdezzük. - tekint rá érdeklődéssel Robert Palfrader.

- Jogos a kérdés. - a nagykövet szemmel láthatóan keresi a választ - Ez a döntés hozzásegített ahhoz, hogy a parlamentben a koronát sokkal több ember tekinti meg, mivel magát a parlamentet is sokkal többen tekintik meg, mint a Nemzeti Múzeumot. Ez az igazság.

.Mit is ír erről a 2000. évi I. törvény Szent István államalapításának az emlékéről és a Szent Koronáról

Az államalapítás ezeréves évfordulója alkalmából Magyarország méltó helyére emeli a Szent Koronát, és a nemzet múzeumából a nemzet képviselő Országgyűlés oltalma alá helyezi.

A nagykövet állításának igazságtartalma konvergál a csehszlovák tengerpart hosszához.

 Mit írt 1999 októberében a Magyar Narancs? Csak érdekességképpen.

 A korona 1977-ben múzeumi tárgyként tért haza. Azóta a politikai élettől távol morzsolja napjait, és ez rá nézve is így a legbiztonságosabb: ahányszor ugyanis az utóbbi 150 évben a politika közelébe került, végül mindig elásták egy nagy fa alá. Most azonban a korona s a vele együtt járó Szent Korona-tan is a Köztársaság Parlamentjébe vonul. Pedig mindenkinek meg kell értenie: aki a Szent Korona nyújtotta legitimációra vágyik, az Szapolyai, Horthy és Szálasi legitimációjára vágyik.

Az egyik korona, az úgynevezett Bocskai korona jelenleg is a kincstárban van Ausztriában, és nem adják vissza. - neheztel a nagykövet.

A három komikus egyből egymás szavába vágja biztosítja, hogy azonnal vissza kell szolgáltatni. Robert Palfrader kiemeli, hogy milyen kedvesen fogadták őket a követségen, még azt is elnézik nekik, hogy Florian, aki még mindig megkoronázva foglal helyet a társaságban, viccelődik a koronával.

Thomas Maurer szóba hozza, hogy egyes elméletek szerint a korona nem is az eredeti korona, mert az a korona, amit II. Szilveszter pápa küldött, a tizenkettedik században elveszett, és ami ma a parlament épületében található, csupán annak egy (tizenkettedik századi)  másolata.

A nagykövet hitetlenkedve hallgatja ezt az okfejtést, miközben a kabarettisták azt fejtegetik, elképzelhető, hogy az eredeti korona valakinek a szobájában van egy sportkupa mellett, netán kiskanalakat gyártottak belőle.

Thomas Maurer ezután a nagykövet személyes véleményét szeretné megtudni arról, érti-e miért kell ily módon (törvényi úton) megvédeni a koronát a (róla szóló) viccek elől. Arra kíváncsi, mi indokolta egy ilyen törvény meghozatalát, hiszen egy frissen megalkotott törvényről van szó. 

Nagykövetünk szerint ez egy helyes dolog. A továbbiakban kifejti, hogy másképp tekintünk a történelmünkre, mi magyarok és az osztrákok is.

- A Schüssel-korszak például. - szól közbe Florian. - Az majd még csak most jön nálatok.

Wolfgang Schüssel egy osztrák szövetségi kancellár volt, aki koalicióra lépett a náci pártot rendszeresen kedvező színben feltüntető Jörg Haider vezette Szabadságpárttal.

- A Schüssel-korszak? Mi nem akarjuk a Schüssel-korszakot feldolgozni. 

- Nektek nem is kell, majd mi ezt megtesszük. - vált Florian tegezőre.

Felvetődik, hogy esetleg a jövőben majd az osztrák koronáról sem szabad majd viccelni.

- Így működik a kabaré. - summáz a nagykövet.

- Ha tehát szabadságvesztésre ítélnének valakit, aki viccelődik a koronával, akkor Ön kiállna a szabadon bocsájtása érdekében? - teszi fel Florian Scheuba a kérdést a nagykövetnek, majd utána leejti a koronamásolatot, melyet időközben levett a fejéről.

Miután felveszi a földről, átadja Robert Palfradernek, aki azt jégkorongsisak-szerűen az arca elé tartja és megkérdezi:

- Ha tehát én most itt magyar területen így csinálok - a mondat végén már tipikus csúfolódó hangnemben énekel: - Nenenneeee, bolond korona, nenneenneeenee. - Leveszi arca elől a koronát, a nagykövethez fordul, és folytatja a megkezdett kérdést: - tulajdonképpen ezért letartóztathatnának. Ön szót emelne-e az érdekemben, mondván engedjék már szabadon a trógert, ez egy osztrák kaberettista akinek nincs ki az összes kereke?

- Ön mondta. - válaszol a nagykövet.

Thomas erre mondja, hogy ez egy csodálatos zárszó. Robert köszönetet mond a nagykövetnek.

 

Eddig a műsor, amelyben állítólag meggyalázták a Szent Koronát. Szerintem ebben a műsorban mindössze a magyar történelem  egy újabb furcsaságát figurázták ki roppant hatásosan. Volt már korábban kalapos királyunk, király nélküli királyságunk, most pediglen lett egy koronás köztársaságunk.

 

Korona.jpg

 

Érdemes még gyorsan átfutni, milyen reakciók érkeztek a Vastagbőr posztja alá:

 

zollerbá 2013.12.30. 10:03:29

Sokaknak ma is a szentkorona csak egy tárgy, ahogy annak idején egy Kis János nevű "filozófus" pártelnök csak egyszerűen svájci sapkának nevezte, persze a fideszistáknak ez akkor tetszett.
Martonyi "Magasdi" ügynök magyarázkodása szánalmas. 

 Újabb tanúbizonysága annak, hogy van egy párt a mai magyar Országgyűlésben, mely forgatja a köpönyegét.

♔batyu♔ 2013.12.30. 16:10:20

Libsik képtelenek felfogni, pedig a zsinagógában hetente látnak és átéreznek hasonlót,, a magyarok jó részének a korona az országot jelképezi, ahogy pld. a zászló, vagy a himnusz. 

Világos nem? Aki nem koronahívő, az csak zsidó lehet. Jött is rá egy jópofa válasz:

vénkujon 2013.12.30. 16:25:06

@♔batyu♔: bazm. jó a helyesírásod. be tudsz kapcsolni egy számítógépet. tudtad regelni magad. kitalaáltál egy pofás nicknevet, jópofa keresztekkel...erre leírod a fenti faszságot. be fogok lépni a fideszbe, hogy megtudjam a titkot. mi a büdös lófasszal étetnek ott tikteket?!:D 

 

 Ahogy a jelenlegi poszt készítésekor visszaolvasom a kommenteket (amelyek egyébként inspirálták jelen poszt megszületését, illetve a kutatómunkát a műsor és az ott elhagzottak minél nagyobb terjedelmében történő megismerése iránt), úgy jövök rá, hogy a Vastagbőr kommentelői közül szinte senki sem tudja, mi hangzott el a műsorban, leszámítva a 444.hu  tudósításában látható nyúlfarknyi snittet, semmit sem láttak-hallottak belőle. Ahogy ő sem:

vNHM 2013.12.30. 16:53:44

Egesz konkretan a kurva anyjukkal vicceljenek a szarjankok. Nem veletlenul utalom a szar, bekepzelt osztrakokat. Csak tudnam mire verik magukat, szerencsetlen senkik... 

 

Íme egy nagyon kultúrált és érvekkel vastagon megtámogatott ellenvélemény.

exlex 2013.12.30. 17:01:06

@laspalmas:
Megbasztam anyádat. 

 

Szerintem ő sem látta a műsort, de józanabb hangon értékel:

Le_Penseur 2013.12.30. 17:19:46

Hadat üzentünk már a labancoknak, vagy még várunk vele?

Miért kell nekünk véresen komolyan venni minden jelentéktelen apróságot? 
(két humorista poénkodása egy játékkoronával)
Saját magunkat hergeljük bele a hülyeségbe, aztán persze kiröhögnek bennünket. 

 

Újabb komoly érvek, csak úgy kurucosan.

netnepper 2013.12.30. 18:08:42

@laspalmas
Űberciki ez a bárgyú poszt a 'bőrön...
Ez után már tényleg csak annyit tehetsz magadért, hogy délidőben a mariahifer közepén leszopsz egy talicska (osztrák)majmot. 

 

Újévi jókivánságok is voltak a kommentek között.

centenárium 2013.12.30. 18:15:58

Égjen le a pofátokrÓl a BŐR ballibsik. 

 

hazug fidesznyik (törölt) 2013.12.30. 20:03:05

A nácik soha nem értik a viccet. Ezek a szarháziak meg mitől "nemzeti" érzelmű motorosok? Egyrészt mind úgy néznek ki, mint a falhoz vert lófasz, másrészt nem látszik rajtuk az érzelem. Ráadásul nem motorosok ezek, hanem hungarista csürhe. Egy zsidó többet ér, mint ezek ott egy rakáson. Hol a repedt sarkú anyjukba voltak ezek, amikor a náci képviselőik EU zászlót égettek?
Mert az sem volt túl vicces... 

A kettős mérce, ugyebár.

 

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2013.12.30. 20:26:28

Nekem az a meggyőződésem, hogy az osztrák fazonok nem a koronát akarták kigúnyolni, hanem a törvényt, amelyik védi. Ha valaki fogóval kifeszegeti a drágaköveket belőle, vagy beolvasztja az aranyért, arra rohadjon rá a műanyaglakat, és akkor itt véget is ér a téma.....

Más fejében is megfordult hát a gondolat.

 

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn ·http://darazskarcsi.blog.hu 2013.12.31. 15:25:05

@tesz-vesz

Lehet az osztrákok azt figurázták ki, hogy egy köztársaságnak koronája van? 

Azért tőle kérdeztem, mert ő idézte be a vonatkozó osztrák törvényi paragrafust. Abból kiderül, hogy Ausztriában mi jár a nemzeti jelképek meggyalázásáért. Ausztriában a korona nem nemzeti jelkép, Ausztria ugyanúgy köztársaság, mint Magyarország.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.31. 15:33:03

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronnhu.wikipedia.org/wiki/Szent_Korona

lehet kérdezni, de nem lehet ilyen primitív embereknek ilyen ostoba gúnyolódást előadni, mert sértő
de mondom, én azt se értem, minek hívták meg ezeket az utcaseprőket ilyen hivatalos helyre. tehát hibázott ez a majom magyar is 

Érthető válasz nem? Azért nekifutok még egyszer: (Ekkor döntöttem el, hogy felkutatom a műsort)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn ·http://darazskarcsi.blog.hu 2013.12.31. 15:41:19

@tesz-vesz

Köztársaságba nem való korona. Aki ezt nem látja át, az bolond. 

Aki ezt a vasat üti, az adja az osztrákok alá a lovat, hogy minden fórumon nevetségessé tegyenek minket. - Teszem hozzá, történelmünk folyamán nem előszőr fura a közjogi helyzetünk.

Volt itt már ország nélküli király, kalapos király, király nélküli királyság, most meg koronás köztársaság. 

Ezt követően kisebb vita alakult ki közöttünk, mivel én nem voltam hajlandó elfogadni azt a tézist, miszerint a korona már István óta nemzeti jelkép. 

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn ·http://darazskarcsi.blog.hu 2013.12.31. 16:15:01

@tesz-vesz

Az Orbán-Torgyán kormány emelte be a koronát az állami jelképek közé. Előtte a Nemzeti Múzeumban volt, ahova egyébként való is lenne, nem a Parlamentbe. 

Fentebb egyszer már általam megemlíttetett a 2000. évi I. törvény Szent István államalapításának az emlékéről és a Szent Koronáról, nos ezzel a törvénnyel emelték a múzeumba való műkincset nemzeti jelképpé. 

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.31. 16:16:34

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: így van, 1944-től kezdve meg nem vagyunk szuverén ország 

 Innentől már nem tudtam a vitapartnert komolyan venni.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn ·http://darazskarcsi.blog.hu 2013.12.31. 16:26:49

@tesz-vesz

Sőt! A négyes metrót is Búvár Kund fúrta meg, mert az anyja egy malomtulajdonos kulák szeretője volt 

 

A sötétség seregei újra támadnak:

bIQa 2013.12.31. 18:50:29

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn
"az osztrákok azt figurázták ki, hogy egy köztársaságnak koronája van"

Szent István koronája a magyar államiság jelképe. Egy olyan államé, amelyik a germán és a változó etnikai hátterű keleti expanziós kísérletekkel kellett hogy harcoljon a történelme folyamán. Totál ízléstelenség és empátiahiány, hogy németek (akiket a történelem szeszélye folytán most osztráknak hívnak) poénkodnak ezzel. 

A korona egyébként a magyar állami címer része, és nem az osztrák csepűrágók feladata eldönteni, hogy helyesen van-e ez így 

Ehhez így utólag annyit tennék hozzá: Az osztrák, az amerikai, és még számtalan más állam címerének része a sas. Mégis, aki egy sason röhög, még nem ezen államok koronáját gyalázza.

A róka naphosszat látja, hogy a sas felmegy egy magas szirt ormára, onnan leugrik és zuhan. Becsapódása előtti utolsó pillanatban hirtelen kitárja a szárnyait és szépen elvitorlázik oldalra. Furdalja az oldalát a kiváncsiság, hát meg is kérdi a sastól, mit csinál.
- Lazulok. - feleli a sas.
- Én is lazulhatok veled? - kérdi a ravaszdi.
- Persze, gyere!
Felmennek a szirt ormára és leugranak. Zuhanás közben a sas megkérdezi a rókát:
- Te róka, van neked szárnyad?
- Nincs.
- Hát ejtőernyőd?
- Nincs.
- És repülni tudsz?
- Nem
- Róka, te nagyon laza vagy!

Fenti vicc elmesélése után épeszű ember nem mondja, hogy azon állatok címerével viccelek, melyekben sas került ábrázolásra.

 

bIQa 2013.12.31. 18:57:16

@bIQa
Az osztrák címer @Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn
"Volt itt már ország nélküli király, kalapos király, király nélküli királyság, most meg koronás köztársaság."

Sőt sztálinista alkotmánnyal rendelkező polgári demokrácia is 1990-től az új Alaptörvény elfogadásáig 

Szintén utólagos észrevétel, de volt egy blogbejegyzés egyszer, amiben szerepelt a sztálini alkotmány és a rendszerváltáskori módosítások szövege. Hát a törvény számán kívül elég sok dolog nem egyezett meg a kettőben.

 

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn ·http://darazskarcsi.blog.hu 2013.12.31. 19:07:26

@bIQa

"Szent István koronája a magyar államiság jelképe."
- Orbán-Torgyán kormány óta. Előtte egy kiállítási tárgy volt.

"A korona egyébként a magyar állami címer része, és nem az osztrák csepűrágók feladata eldönteni, hogy helyesen van-e ez így"
- Szerintem ők leszarják, mi van a címerünkben, viszont joggal fetrengenek a röhögéstől akkor, amikor egy köztársaság egy koronát bálványoz. Tudod te egyáltalán mi az a korona és mit fejez ki?:Nem a magyar államiság érdekel, hanem az, tisztában vagy-e vele, egy akármilyen korona mit fejez ki? 

Nos a delikvens ezen kérdés óta nem kommentelt a posztban.

 

Ám újabb kultúrált ellenvélemények és ellenérvek vetődtek fel.

Sírköves Slomó 2013.12.31. 19:30:50

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: 'Szerintem ők leszarják, mi van a címerünkben, viszont joggal fetrengenek a röhögéstől akkor, amikor egy köztársaság egy koronát bálványoz. '

Ja az angol köztársaság meg egy királyt. Röhögj egy kicsit elásnak mint a kutyát. 

 Szegénykém nem tudja, hogy nincsen angol köztársaság.

  

Kandeláber 2013.12.31. 19:34:27

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Európában Norvégia, Svédország, Nagy-Britannia, Belgium, Hollandia, Spanyolország királyságok.
Ezen túlmenően vannak nagyhercegségek, mint Luxemburg, Liechenstein, Monaco.
Tessék röhögni rajtuk. 

 Röhögjünk!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn ·http://darazskarcsi.blog.hu 2013.12.31. 19:48:32

@Kandeláber

Nagyon örülök, hogy szóba hoztad.

Minden általad felsorolt országban a demokratikus szabadságjogok, a demokratikus berendezkedés, az egyéni szabadságjogok, a vallásgyakorlás szabadsága, a sajtó szabadsága, a közélet átláthatósága, a jogbiztonság, a vállalkozási szabadság, az egyén állam általi megbecsülése, ezek mind-mind nagyságrendekkel magasabb szinten vannak művelve. 

 Vagy innen nézve már nem is oly nevetséges a dolog? Mindenesetre egyet megigérhetek: Utánanézek, az itt felsorolt országokban az aktuális koronahelyzetnek, és megosztom.

 

 

77 komment

Címkék: bunkó Buta Korona Vicc Köztársaság Wir Staatskünstler

A bejegyzés trackback címe:

https://darazskarcsi.blog.hu/api/trackback/id/tr335718978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jaegtoer 2014.01.05. 08:41:19

"__Olvasgattam a hozzászólásokat, de nem tudtam szabadulni attól a gondolattól, hogy az osztrákok nem a koronát gyalázták meg, pusztán nevetségessé tették azt a kormányt, amely egy köztársaságban élve alaptörvénybe ágyazva bálványoz egy koronát.__"

kurva, anyád.

érted a viccet? nem anyád, hanem te. bazmeg.

vagy anyáddal, -ról, -ban, kapcsolatban egyáltalán nem viccelhetek?

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2014.01.05. 08:44:59

A sok sudribunkó honnan értette volna meg? Evégre egy soha nem volt múlton és szánalmas körítésén keseregnek. Fél Ausztria nézte csak a műsort és röhögött rajtunk... :)
Azt a szerencsétlen bécsi magyar nagykövetet meg szánalmas nézni, ostoba egy lélek. Pont NER kompatibilis szolga.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2014.01.05. 08:52:04

Amúgy nincs ezzel gond, én is szoktam itt a határ mellett a sötétparaszt osztrákokon vigyorogni, meg anyázni.
Annyira nem őszinte a mosolyom, amikor a szemetet zsákszámra itt szórja ki a kocsijából (ismerős lefényképezte az osztrák házaspárt és kocsijukat, ahogy a zsákokat kidobálják, majd megbeszélte velük, hogy kurva gyorsan visszarakodnak és Hegyeshalomig utánuk meg kocsival, különben már hívja is a yardot...), vagy amikor a piros lámpánál a hamutálat az úttestre üríti (amikor megkérdeztem tőle, hogy otthon is így szokta akkor hápogott, meg hogy mi közöm hozzá... mondtam, hogy csak annyi, hogy a paraszt azt paraszt marad, még ha Mercedeszben is ül...).

jaegtoer 2014.01.05. 08:53:51

hogy egy másik nézőpontot is figyelembe vegyek.

lehet-ha épp jó kedvemben vagyok- akkor egy hollandtól, egy vallontól, egy egy argentíntól, vagy egy japántól elfogadom és talán jót is nevetek rajta, mi több megtapsolom.

de egy osztrák, egy francia, egy angol, egy német, netán orosz az mennyen a jó bűdös kurva annyába a viccelődésével, amennyiben éppen csak a Szentkorona státuszát tudja poénnak választani...

de tovább is mehetek én is a picsába vezető úton. ha annyira lehet poénkodni a Szentkoronával kapcsolatos kivételes és egyedülálló jogi helyzeten, akkor viktorék bármely ténykedésén sem kell hörögni, csak elég eccerűen poénnak venni. oszt kabát.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2014.01.05. 08:58:38

@jaegtoer:
Te, ezt a faszt kellett volna büntetni, aki ilyent rendelt, meg festett is... Ez a vicc, nem az osztrák humorista...

index.hu/cikkepek/0405/belfold/kep.jpg

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2014.01.05. 09:05:03

@jaegtoer:
Szerintem a státuszán túl, maga az a körítés a durva, amit emelnek, bárminek, csak mert épp a kedvük úgy tartja.
Ha holnap ugyan ezeket kimondják erről a pöcsköszörű politikai elitről és neked tisztelni és nyáladzani kell őket, nem is kritizálhatod, mert ők a fényességes és tévedhetetlen (há'mer még szép és magas ember is a Piktor) akkor holnaptól az a törvény és kurvaanyázhatsz te, de mész a sittre...
A Szent Kézigránáttal se merjetek tiszteletlennek lenni, mondá az Úr, az Úr mondá vala... számolj el...

avanivi 2014.01.05. 10:39:21

@Fahéjas proli BoliDa – Ch.T. is, meg’há...: ez nagyon jó,és az amikor huzicibálták a Dunán :)

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2014.01.05. 11:43:14

@avanivi:
Bezony! MÉLTÓSÁGTELJES is vót! :))

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.05. 12:06:55

@jaegtoer:

"lehet-ha épp jó kedvemben vagyok- akkor egy hollandtól, egy vallontól, egy egy argentíntól, vagy egy japántól elfogadom és talán jót is nevetek rajta, mi több megtapsolom.

de egy osztrák, egy francia, egy angol, egy német, netán orosz az mennyen a jó bűdös kurva annyába a viccelődésével, amennyiben éppen csak a Szentkorona státuszát tudja poénnak választani..."

- Nem a korona státuszán röhögnek, hanem azon a szánalmas társulaton, mely egy köztársaságban koronát bálványoz.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.05. 12:12:24

@Fahéjas proli BoliDa – Ch.T. is, meg’há...:

Ez egyébként tény: Az osztrákok itt nálunk fertelmesen tudnak viselkedni. Ugyanakkor az utóbbi 5 évben drasztikus javulást látok.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.05. 12:15:12

@avanivi: @Fahéjas proli BoliDa – Ch.T. is, meg’há...:

Ha esetleg lenne a hajóról valahol egy nagyobb felbontású kép, mert én nem találtam.

Az európai koronaleltárhoz (következő tervezett poszt) betennék egy olyan képet.

Esztergomban a Bazilika mellett van egy márványasztal, ahol egy jól megkopott emléktábla hirdeti, ott volt a korona kiállítva.

Impavidus Mortalium 2014.01.05. 14:57:24

Én úgy tudom, a korona jelenleg (is) a magyar államiság jelképe, a magyar államisággal egy idős használatban lévő jelkép (érted, nem mint korona, hanem jelkép) mint az osztrák címer részeként a sas, a magyar címer része a korona.

Lehet, hogy most nácivá avanzsálok gyorsban, de a menóra ugyanez a jelkép, (Mózes népe és isten szövetsége manifesztációjának, az égő csipkebokornak a szimbolikus megjelenítése, egy jelkép) azt sem lehet tréfaként, trágyahordó villaként ábrázolni, holott az egy kicsit mókásabb alapokkal rendelkező dolog, (persze, naná, égő csipkebokorral kötött szövetség, amire alapozva a vallásuk a felsőbbrendűségre épít, mi) mint egy történelmi esemény, egy ország jelképén azért viccelni, mert nem tudják, mit jelképez, számukra a korona csupán egy királyi fejfedő, aminek tisztelete valóban kicsit mókás kicsengéssel bír a köztársaság fogalmával kapcsolatban.
Azonban nem mint királyi tökfödő van az alkotmányba emelve a tárgy, hanem mint a magyar államiság/egység jelképe. Mint nemzeti szimbólum, jelkép.

Ahogyan a menóra egy Izraelhez köthető jelkép, még akkor is, ha az egy vallási mese eleme, a közel-kelet egyetlen demokratikus, szekuláris, nem vallási alapon szegregáló államában... ugye.
De ne menjünk ilyen messzire más kultúrkörökhöz, ott vannak a Brittek, akiknek még királynőjük is van, nem csak a korona szentségként védett, kormányformája parlamentáris demokrácia, melyben nem lehet demokratikusan megválasztani államfőt, Angliát felosztották megyei szintű területekre, amelyek mindegyikébe a korona delegál képviselőt (nem demokratikusan választják)és (a korona, érted, nem a királynő, vagy a felsőház, vagy bármi, hanem a korona, hogy ne lehessen ellentmondani)
Szóval mókásság terén lehet találni mókásabb jelképeket melyek nem függnek össze a valósággal és társadalmi berendezkedéssel, vagy államformával.

Csakhát, a szokásjoggal, mások hagyományaival, nem illő tréfálkozni. Ismeretek nélkül, hogy min is tréfálkozunk, meg végképp baklövés.
Jelesül egy tárgy tiszteletén, ha azt sem tudjuk miért is tisztelik azt a tárgyat (nem mert egy királyi tökfödő, hanem mert az ezer+ éves államiság jelképe) végképp nem humor, hanem ostobaság. Ha viszont tisztában vannak vele, akkor bizony egyszerűen egy szándékolt, rosszindulatú, sunyi provokáció.

A széljobber reakció legalább olyan ostoba, otromba, ízléstelen volt, mondhatni a barom találkozott az ökörrel és szépen egymásnak feszültek.
Ami szégyellni való az egészben, az a magyar külképviseletet ellátó jogi személy tehetetlenségét, tehetségtelenségét és alkalmatlanságát bizonyító reakció volt.

Persze lehet ezt az egészet politikai oldalak szerint szemlélni, de szerintem egyetlen szemléletmód van, ahogyan ezt kezelni lehet, Occam borotvája el alapján: Ha valamire a butaság elegendő magyarázat, ott nem kell mögöttes szándékot keresni.

Magyarul, nem történt itt más, mint;
A vendéglátó és a vendégül látott nemzetek kulturális háttere teljes ismerethiányának kölcsönös bizonyítékaként bemutatott tobzódása az ostobaságnak és tehetségtelenségnek, tiszteletlenségnek, etikai és erkölcsi posványnak.

Impavidus Mortalium 2014.01.05. 15:04:38

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

ezt kifejtenéd bővebben, mert nem értem miről van szó?:

"- Nem a korona státuszán röhögnek, hanem azon a szánalmas társulaton, mely egy köztársaságban koronát bálványoz."

Így, hogy egyértelmű legyen számomra, miről beszélsz:

1, a korona státusza ez: ....... - ezen nem röhögtek.
2, a korona bálványozása ez: ...... -ezen röhögtek

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.05. 16:24:57

@Impavidus Mortalium:

"Én úgy tudom, a korona jelenleg (is) a magyar államiság jelképe, a magyar államisággal egy idős használatban lévő jelkép (érted, nem mint korona, hanem jelkép) mint az osztrák címer részeként a sas, a magyar címer része a korona."

- Csúsztatsz! Az osztrák államiság jelképe a címer, és nem annak részét képző sas.
- A nemzeti jogszabálytárban rákeresve a 'szent korona' szavakra, a 2000. évi I. törvény hatályba lépése előttről mindössze egy olyan hatályos törvény jelenik meg a keresőben, mely számunkra itt és most érdekes. (a többiben általában a korona szó szerepel, pl mint norvég korona).
Ez pedig az njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=16.17 1896. évi VII. törvénycikk. Ez sehol sem említi, hogy a korona az államiság jelképe. Előszőr a 2000. évi I. törvényben (A posztban a linkje) szerepel:
.
"A Szent Korona a magyar állam folytonosságát és függetlenségét megtestesítő ereklyeként él a nemzet tudatában és a magyar közjogi hagyományban."
.
Ez a szöveg mindössze a törvény preambulumában szerepel, tehát nem paragrafusban!
Ebből következik, hogy a korona jogilag nem volt az államiságunk jelképe még 2000. évi I. tv. hatályba lépése után sem.

.

"Azonban nem mint királyi tökfödő van az alkotmányba emelve a tárgy, hanem mint a magyar államiság/egység jelképe. Mint nemzeti szimbólum, jelkép."

- Való igaz. Az alaptörvény 'Nemzeti hitvallás' nevű preambulumában szerepel:
.
"Tiszteletben tartjuk történeti alkotmányunk vívmányait és a Szent Koronát, amely megtestesíti Magyarország alkotmányos állami folytonosságát és a nemzet egységét."
.
Még mindig csak egy preambulum, nem paragrafus.
.

.

"De ne menjünk ilyen messzire más kultúrkörökhöz, ott vannak a Brittek, akiknek még királynőjük is van, nem csak a korona szentségként védett, kormányformája parlamentáris demokrácia"

- Csúsztatásban jó vagy, azt meg kell hagyni. Az Egyesült Királyság egy parlamentáris monarchia, nem demokrácia, mégis a demokratikus alapjogok magasabb szinten állnak, mint a mi köztársaságunkban (sajtó, vallás, ...)

.

" melyben nem lehet demokratikusan megválasztani államfőt"

- Persze, hogy nem lehet, hiszen egyrészt monarchia, másrészt a jelenlegi államfő II. Erzsébet. Ha ő meghal vagy lemond, akkor Károly herceg, az "örökös trónörökös" lesz az államfő.

.

"Angliát felosztották megyei szintű területekre, amelyek mindegyikébe a korona delegál képviselőt (nem demokratikusan választják)és (a korona, érted, nem a királynő, vagy a felsőház, vagy bármi, hanem a korona, hogy ne lehessen ellentmondani)"

- Újabb csúsztatás, bár ez szerintem már inkább tudatos hazugság, hiszen még a jelenlegi manipulált magyar közmédiában is bukkannak fel tudosítások a brit parlamenti választásokról.
Az Alsóház 524 képviselőjét egyidőben, egyéni választókerületi rendszerben, általános, egyenlő és titkos szavazással, egyszerű többséggel választják.

- A Lordok Háza volt az, ahol születési előjoggal rendelkező nemesek ültek, de 1999 októbere óta ez sem igaz, pár kivételtől eltekintve.

.

"Ha valamire a butaság elegendő magyarázat, ott nem kell mögöttes szándékot keresni."

- Szerintem elég nagy butaság egy köztársaságban koronát állami jelképpé tenni.

.

"Magyarul, nem történt itt más, mint;
A vendéglátó és a vendégül látott nemzetek kulturális háttere teljes ismerethiányának kölcsönös bizonyítékaként bemutatott tobzódása az ostobaságnak és tehetségtelenségnek, tiszteletlenségnek, etikai és erkölcsi posványnak."

- Szalay-Bobrovniczky Vince nem vádolható azzal, hogy ne ismerné a vendégül látottak kultúrális hátterét. Mint az általam a posztban is belinkelt életrajzából kiderül, 1999-ben kezdődött külügyi pályafutása során folyamatosan német (nyelv)területen dolgozott, külszolgálatait is mindig német (nyelv)területen látta el.
- Robert Palfrader a Volkstheaterben címszerepet játszott Molnár Ferenc Liliom c. művében.
De játszotta Oskar szerepét is Ödön von Horváth 'Geschichten aus dem Wiener Wald' c. művében is. (Bizony! Németül írt!)
Többek között négyszeres Romy-díjas.
- Florian Scheuba 1996 és 2008 óta összesen hét alkalommal nyer el különböző díjakat, például a Rose d'Or-t.
- Thomas Maurer eredetileg könyvkereskedő volt. Kabarés pályafutása alatt 1991 óta összesen nyolc alkalommal díjazták.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.05. 16:26:53

@Impavidus Mortalium:

ezt kifejtenéd bővebben, mert nem értem miről van szó?:

"- Nem a korona státuszán röhögnek, hanem azon a szánalmas társulaton, mely egy köztársaságban koronát bálványoz."

Így, hogy egyértelmű legyen számomra, miről beszélsz:

1, a korona státusza ez: ....... - ezen nem röhögtek.
2, a korona bálványozása ez: ...... -ezen röhögtek

.

.

Nézd meg a műsort, olvasd el, miről is szól. Ha nem bízol bennem, akkor keress valakit, aki lefordítja neked. Ha utána sem érted meg, akkor ne haragudj, hogy ilyet írok, de kapcsolj vissza a Nickelodeonra.

Impavidus Mortalium 2014.01.05. 16:43:40

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

No, fuss neki megint:
1, másold be, hol írtam, hogy az osztrák államiság jelképe a sas.

Azt írtam a címer, miként nálunk is. Nálunk a korona a része, náluk a sas.

2, Hol írtam én azt, hogy az Egyesült Királyság nem egy parlamentáris monarchia?

Azt írtam, a kormányformája parlamentáris demokrácia. Érted ugye, a kormányzati forma, ehhez kapcsolódóan írtam az ellentmondásokat.

3, Hol írtam én, hogy az alsóház képviselőit nem szavazás útján választják?

Azt írtam, hogy a felosztották megyei szintű területekre, amelyek mindegyikébe a korona delegál képviselőt. A felsőházba.

Szép szó ez a csúsztatás, mint vádaskodás, de csak, akkor hatásos, ha értően olvassa az ember az előtte lévő szöveget és nem félremagyarázva próbál csúsztatni, ha szembesül a valósággal.
Igaz?

Impavidus Mortalium 2014.01.05. 17:02:57

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

kérlek egyszerű kérdésre válaszolj egyszerűen, hogy az Én Nickelodeonhoz szokott agyam is megértse azt, különben egyszerűen azok alapján amik az előző kommentedből lejönnek, - miszerint nem érted az általad olvasottakat - azt kell gondolnom, ideje lenne visszatérned általános iskolába, szövegértést tanulni, hogy megértsd mely mondatnak mi a tárgya és felismerd a kérdést, s tudd, hogy arra milyen formában illik válaszolni.

Tudom, nehéz a kérdés, de, ha már tettél egy kijelentést, melyben fogalmi meghatározásokat társítasz cselekményekhez, akkor próbáld meghatározni a cselekményeket is, mihez társítottad a fogalmakat, mert úgy lesz érthető, az általam képviselt gyermekded szellemi nívó számára is.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.05. 19:17:05

@Impavidus Mortalium:

"No, fuss neki megint:
1, másold be, hol írtam, hogy az osztrák államiság jelképe a sas."
"Azt írtam a címer, miként nálunk is. Nálunk a korona a része, náluk a sas."

- Ezt írtad:
''''Én úgy tudom, a korona jelenleg (is) a magyar államiság jelképe, a magyar államisággal egy idős használatban lévő jelkép (érted, nem mint korona, hanem jelkép) mint az osztrák címer részeként a sas, a magyar címer része a korona.''''

Kiemelem a tagmondatot, és kiveszem belőle a zárójelbe tett magyarázó szövegedet:

'' a magyar államisággal egy idős használatban lévő jelkép mint az osztrák címer részeként a sas''

.

"2, Hol írtam én azt, hogy az Egyesült Királyság nem egy parlamentáris monarchia?"
"Azt írtam, a kormányformája parlamentáris demokrácia. Érted ugye, a kormányzati forma, ehhez kapcsolódóan írtam az ellentmondásokat."

- Ezt írtad:
''''kormányformája parlamentáris demokrácia, melyben nem lehet demokratikusan megválasztani államfőt,''''

-Államoknak államformája szokott lenni, nem kormányformája. Az, hogy lehet-e államfőt választani, vagy a tisztség öröklődik, az államforma határozza meg. Semmilyen ellentmondás nincsen itt, csak te szeretnéd beleláttatni.

.

"3, Hol írtam én, hogy az alsóház képviselőit nem szavazás útján választják?"
"Azt írtam, hogy a felosztották megyei szintű területekre, amelyek mindegyikébe a korona delegál képviselőt. A felsőházba."

- Ezt írtad:
''''Angliát felosztották megyei szintű területekre, amelyek mindegyikébe a korona delegál képviselőt (nem demokratikusan választják)és (a korona, érted, nem a királynő, vagy a felsőház, vagy bármi, hanem a korona, hogy ne lehessen ellentmondani)''''

- Egy szó sincs benne felsőházról. A Lordok házába sem a korona delegálja a tagokat, hanem születési előjogaiknál fogva ültek ott. Ám 1999 októbere óta ez sem igaz már.

.

"Szép szó ez a csúsztatás, mint vádaskodás, de csak, akkor hatásos, ha értően olvassa az ember az előtte lévő szöveget és nem félremagyarázva próbál csúsztatni, ha szembesül a valósággal.
Igaz?"

- Hogy bécsi nagykövetünket, Szalay-Bobrovniczky Vincét idézzem: - Ön mondta.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.05. 19:23:18

@Impavidus Mortalium:

Tetszik, mikor annak tudatában, hogy nincs igazatok, de lagalább is érveket nem találtok a vélt igazatok alátámasztására, egyrészt a részletekben kezdtek el vájkálni illetve folyamatosan csúsztatni - Ezt tetted eddig többek között az angol hasonlatok előrángatásával - miközben észre sem veszed, hogy az Egyesült Királyság, mint az a nevében benne van: KIRÁLYSÁG. Nem köztársaság, ahogy a mi országunk.

Egy királyságnak van koronája? Nahát! De egy köztársaságnak mi szüksége rá?

.

Az is tetszik, ahogy próbálkozol kategorizálni, min röhögtek a kabarettisták. Ha értenének magyarul, és olvasnának téged, akkor most rajtad röhögnének.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.05. 19:26:17

@Impavidus Mortalium:

A menórás agymenésedhez csak annyit tennék hozzá: Izrael Állam államformája parlamentáris köztársaság, és mint ilyen, nem szerepel az állami jelképek között semmilyen korona.

Impavidus Mortalium 2014.01.05. 20:25:52

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Szóval nem sikerült sem idézned amiket állítasz, hogy mondtam, sem megértened amit írtam. Az Egyesült királyság, nem Anglia, hanem az Egyesült Királyság legnagyobb és legnépesebb országrésze. Én Angliáról beszéltem.
Az Egyesült Királyság államformája ugyan alkotmányos monarchia, kormányformája pedig parlamentáris demokrácia. Én ennek a kormányformának kapcsán tettem érdekes, szó szerint mókás megjegyzést, miszerint is ebben a parlamenti demokráciában az 1997-es Lieutenancies alapján angliát felosztották megyei szintű területekre, amelyek mindegyikébe a korona delegál képviselőt, akik a felsőházba ülnek be. Bizony. Nem választások, hanem szokásjog alapján. Demokratikusan.
Ám kár lenne ezt számodra kifejteni bővebben, van egy olyan érzésem.

Az államnak szüksége van jelképekre. Mint például a címere, melynek szerves része a korona. Érted ugye, nem sok köze van ennek a koronának a köztársasághoz, annál több a magyar államisághoz. Az államiság, pedig nem az államformát jelenti. Néhány alapvető fogalmi kérdésben !!!IS!!!nagyon-nagyon erős képzésre szorulsz.

Impavidus Mortalium 2014.01.05. 20:35:10

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
E
hhez én csak annyit tennék hozzá, hogy sajnálattal tudatosult bennem, hogy elmeroggyant vagy. Ami ugyen nem baj, mert szerencsére ártalmatlan vagy. Csak kellemetlen. De nem hiszem, hogy zavarna ez téged, hiszen aki meghal annak az nem kellemetlen, legfeljebb a környezetének. No így van ez a hülyékkel is.

Hol beszéltem én arról, hogy korona van Izrael állami jelképei közt? :)
És még csak magyar állami jelképről sem beszéltem a magyar korona kapcsán, hanem az 1000+ éves államiság jelképeként említettem. Állam =/= államiság, mint már mondottam.
Ezért nem fogod Te soha megérteni azt amiről beszélnek neked, mert a szavak jelentésével sem vagy tisztában amit használsz.
Kicsit emlékeztet engem a veled történő beszélgetés a színtévesztő kisfiú kalandjára a bűvöskockával, aki nagyon örült annak, hogy sikerült kiraknia.

Hát... további jó elmélkedést a sajátos fogalomértelmezésben fetrengő, mindennemű asszociációra képtelen elmebajban.

csak ülök és nézek 2014.01.05. 21:07:01

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Én csak ülök és nézek itt, de úgy vélem, túl sokat idézel, és feleslegesen, mert Te az a fajta vagy, aki inkább azt olvasod ki az idézetből amit szeretnél, hogy ott legyen, mint azt ami oda van írva :)
De ez, hogy még egy külön cikket is írsz az alapján amit nem értettél meg, rávett, hogy regisztráljak :)
Köszönöm Neked, hogy létezel, vidámabbá tetted a napom!

épészmérnök 2014.01.05. 22:57:27

@Impavidus Mortalium: Keversz, apukám, keversz. Addig szövegelsz, amíg a figyelmetlen olvasó el nem téved a szövegedben, és puszta jóindulatból feltételezi, hogy talán neked van igazad.

Pedig dehogy.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.06. 18:28:22

Florian Scheuba nevét pár helyen mind a poszt szövegében, mind a kommentelés folyamán rosszul írtam.

A poszt szövegében kijavítottam, a kommentekben, ha tehetném sem tenném, mivel nem szokásom a kommentek között barkácsolni.

Mystes 2014.01.08. 16:29:50

Az osztrákoknak még egy szar koronájuk sincs. Ezért nem tanulták meg a történelem folyamán, hogy mit jelent tisztelni.

Mit tiszteltek ők valaha is (az erőn kívül)?

Mystes 2014.01.08. 16:31:28

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Én azt nem látom, hogy hol van az Alaptörvényben leírva, hogy nálunk csak keresztyén lehet a művészet? Már eleve hazugsággal kezdenek ezek a komikusok.

Mystes 2014.01.08. 16:35:24

"Ők Stephanskronét mondanak". Ugyanakkor azt is mondják, hogy ez nem volt Istváné.

Döntsék már el!

Mystes 2014.01.08. 16:42:07

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Mondja már meg nekem valaki, hogy mi a "művészet" abban, hogy egy koronát kigúnyolunk?

Ha én ateistaként azt mondom, hogy "az isten bassza meg", akkor én művész vagyok? Ha én kinevetem istent, mert mégsem bassza meg, akkor művész vagyok?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.08. 17:46:51

@Mystes:

- Van osztrák korona, igaz, történelme sokkal szerényebb a magyarénál.
hu.wikipedia.org/wiki/Osztr%C3%A1k_cs%C3%A1sz%C3%A1ri_korona

" Én azt nem látom, hogy hol van az Alaptörvényben leírva, hogy nálunk csak keresztyén lehet a művészet?"
- Ezt én sem találom benne.

""Ők Stephanskronét mondanak". Ugyanakkor azt is mondják, hogy ez nem volt Istváné.
Döntsék már el!"
- Létezik pár kósza meg nem erősített elmélet arról, hogy a korona elveszett. Korábban magam is olvastam ilyeneket. Az egyik ilyen elméletet például Rónaszegi Miklós is beleszővi 'A Rettenetes Kartal' c. regényének a cselekményébe. Röviden: Az Árpádok férfiági kihalása korában játszódó történetben az éppen a koorna birtokában levő Vencel felteszi a fejére, és lovagolni indult. Így próbálta meg kicsempészni a koronát. A kereszt is állítólag azét ferde rajta, mert Vencel elhagyta.

- A műsorban sok ember szerint (szerintem is) nem a korona lett kigúnyolva, én ezen véleményemet indoklom a posztban.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.08. 17:58:35

@Mystes:

" Én azt nem látom, hogy hol van az Alaptörvényben leírva, hogy nálunk csak keresztyén lehet a művészet?"
- Ezt én sem találom benne.

- Azonban továbbgondolva, a nagykövet szerint benne van.
- Mi történik akkor, ha Florian azt mondja, hogy az alaptörvény tartalmazza a rabszolgaság újbóli bevezetését? Lehet a nagykövet arra is rábólint, és magyaráz hozzá valamit? Lehetséges, hogy nem is, ahogy te mondod, hazugsággal indítottak, hanem blöfföltek egyet és bejött nekik?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.08. 18:06:21

@Mystes:

A művészethez még:

Részlet az alaptörvényből:
X. cikk
(1) Magyarország biztosítja a tudományos kutatás és művészeti alkotás szabadságát, továbbá – a lehető legmagasabb szintű tudás megszerzése érdekében – a tanulás, valamint törvényben meghatározott keretek között a tanítás szabadságát.
(2) Tudományos igazság kérdésében az állam nem jogosult dönteni, tudományos kutatások értékelésére kizárólag a tudomány művelői jogosultak.
(3)18 Magyarország védi a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia tudományos és művészeti szabadságát. A felsőoktatási intézmények a kutatás és a tanítás tartalmát, módszereit illetően önállóak, szervezeti rendjüket törvény szabályozza. Az állami felsőoktatási intézmények gazdálkodási rendjét törvény keretei között a Kormány határozza meg, gazdálkodásukat a Kormány felügyeli.

A kormány felügyeletéről pl melyik kormányrendelet szól és mi áll benne? - Ugyebár (ha benne van) ily módon valóban nem az alaptörvényben van, holott ott van, csak a mikéntje, KONKRÉTAN a keresztény szó nem ott van leírva.

Mystes 2014.01.08. 19:28:02

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Miért is lenne ez _osztrák_ korona? Mert II. Rudolf, többek között, az osztrákok fölött is uralkodott?

Rudolf (Bécs, 1552. július 18. – Prága, 1612. január 20.) magyar király (1576–1608), II. Rudolf néven német-római császár (1576–1612) és cseh király (1576–1611), a Habsburg-uralkodóház tagja.

Rajta kívül senki nem viselte! Így nemhogy osztrák koronának, de még Habsburg koronának sem nevezhető.

Mystes 2014.01.08. 19:29:49

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Tehát az Alaptörvény nem rendelkezik arról, hogy nálunk csak a keresztyén művészet a valid. Akkor ez a 3 osztrák miért mondja ezt? Szalmabáb érvelés!

Mystes 2014.01.08. 19:38:53

Az osztrákok hülyét csináltak magukból, a nagykövet meg ráhagyta: "Te mondád."

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.09. 17:18:16

@Mystes:

Egy törvény jellemzően a kereteket jelöli ki, a kereteket pedig a törvény végrehajtási rendelete, esetleg miniszterek rendelete, vagy a kormány rendelete, talán néha egy másik törvény, ami tartalommal kitölti.

Az alaptörvény kijelenti: "Magyarország biztosítja a tudományos kutatás és művészeti alkotás szabadságát,....", de hogy ezt milyen formában, arról egy másik jogforrásban rendelkeznek. Például a kormány, netán egy miniszter rendeletében. A konkrét jogtartalom jelen esetben két helyről olvasható össze.
De még ha neked is lenne igazad, és ez nem szerepel egy rendeletben sem, akkor viszont komoly gond, hogy a nagykövet nem negligálta az állítást.

Feltételezem, hogy Hazánkat minden külföldi állomáshelyen jól felkészült diplomaták képviselik, akik tisztában vannak a magyar joggal. Ha nem, akkor az nem az 'állami művészek' szégyene.

Mystes 2014.01.11. 16:04:48

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: A nagykövet azért negligálta, mert mi még akkor is el akarjuk kerülni a konfrontációt, amikor igazunk van. Mert mindenképpen a jóviszonyra törekszünk. Az igazság ellenében azonban nem lehet. Viszont mivel Magyarország mögött több nagy történelmi kudarc van a múltban, túlóvatosak lettünk. Ez is árt.

Az osztrákok meg bunkók.

Ebből adódott a fenti helyzet.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.11. 18:00:01

@Mystes:

Szerintem pedig változatlanul a bálványimádó múltba fordulás tehet róla, amit ma kormánypolitikának is szoktak nevezni.

Mystes 2014.01.11. 19:34:43

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: A jelen imádása miért nem bálványimádás? Eddig mindig kiderült róla, hogy tévedés.

A korona nem múlt, nem jelen, nem jövő. A korona szakralikum, aminek nincs ideje.

Mystes 2014.01.11. 19:43:33

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Nos, ha a jelent nem imádjuk, akkor ne is akarjunk ítélkezni a múlt fölött. Pláne ne ilyen lózungokkal, hogy "bálványimádó múlt".

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.11. 19:50:59

@Mystes:

Csak felhívom rá a figyelmedet, hogy a "bálványimádó múlt" kifejezést te használtad. Én ezzel szemben "Bálványimádó múltba fordulás"-t írtam. Nem ugyanaz! Nagyon nem!

A jelen imádatáról: Ha elkezded imádni a jelent, akkor onnantól képtelen vagy egy jobb jövőért dolgozni.

Mystes 2014.01.11. 20:13:53

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Húha! Akkor a világ összes kormánya bálványimádó múltba fordul... Tudniilik mindegyik a múltból kiindulva kormányoz.

Ezért kínlódnak annyira azok az országok, amiknek nincs múltjuk.

De, abba is hagyhatjuk ezt a szarhegyezést, mert ha nem érzed, amit akarok mondani, akkor úgysem érzed. Ez attitűd kérdése.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.11. 20:28:49

@Mystes:

"Akkor a világ összes kormánya bálványimádó múltba fordul... Tudniilik mindegyik a múltból kiindulva kormányoz."

- Ezt kifejthetnéd példákkal, nehogy félre értsem.

fehérfarkas 2014.01.12. 03:07:20

@Mystes: "A korona nem múlt, nem jelen, nem jövő. A korona szakralikum, aminek nincs ideje."

Olvasom aí hatalmas baromságaidat. Keresztény vagy? Keresztény országnak tartod Magyarországot?
Ha igen, akkor hogyan imádhatsz bálványt? Hogyan bálványozhatod egy koronát?
Keresztényként csak és kizárólag Istent imádhatod.
Különben nem keresztény vagy, hanem eretnek/pogány/ateista (megfelelő világnézettől/vallástól függően aláhúzandó). Örülj neki, hogy nem az inkvizíció korában élsz, mert akkor bálványimádásért már rég máglyán végeznéd.
Akkora hatalmas sötétség van a fejetekben, hogy a szezont folyamatosan keveritek a fazonnal.

A korona tisztelete nem azt jelenti, hogy a Köztársaság épületébe kell vinni a törvényhozás mellé, abba az épületbe, ahol egyébként a Miniszterelnök irodája is van. Mert ez nem a korona tisztelete, hanem meggyalázáősa, aktuálpolitikai célokra való felhasználása.
A Nemzeti Múzeúmban van a helye a nemzetünk legjelentősebb történelmi tárgyainak a megfelelő védelem mellett. És védelem alatt nemcsak fegyveres őrséget értek, hanem szakmait: megfelelő fény-, hő- és páraviszonyokat is. Egy 1000 éves tárgyat nem lehet akárhol akármilyen körülmények között tárolni, ha azt akarjuk, hogy 1000 év múlva is megfelelő állapotban legyen. Vagy ezt nem akarod? Te tönkre akarod tenni? Téged sem érdekel a korona állapota ugyanúgy, mint a kedvenc-védenc Orbánod is magasról lex@rja ezt?
Ti nem tisztelitek a koronát, hanem meggyalázzátok. Az osztrákok pedig titeket és a hozzátok hasonlókat röhögték ki. Nagy helyesen. Rajtatok ugyanis csak röhögni lehet.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2014.01.12. 07:30:01

@fehérfarkas: Csatlakozom!
Nagyapáink az első világháborús lövészárkokban megvásárolták azt a jogunkat, hogy megvonjuk a beteges, mániákus tiszteletet a múlt minden közszereplője, vallása, szentje, ereklyéje iránt!

fehérfarkas 2014.01.12. 19:55:53

@nomad:
Hát igen, el kell gondolkozni azon, hogy a múlt szimbólumai mit is jelentenek valójában.
Egy dolog a saját történelmünk tisztelete, és egy teljesen más dolog a múlt értékeinek jelenbeli átpolitizálása, jelenbeli aktuálpolitikai célokra való felhasználása. :)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.13. 00:28:27

@a nemzet fogatlan provokátora:

Beszélgessünk itt, ne éljünk vissza Csk vendégszeretetével.

"Szerintem meg nagyon is megvalósítja a 334. § "..vagy más módon meggyalázza.." szerinti tényállást. Hát mit csináltak ezek az emberek a felvétel utolsó részében a koronával? Pökhendi módon dobálták az asztal fölött, az egyik még az arcára is ráhúzta."

- Idézek a fordításból:

'' átadja {a korona IMITÁCIÓJÁT!] Robert Palfradernek, aki azt jégkorongsisak-szerűen az arca elé tartja és megkérdezi:
- Ha tehát én most itt magyar területen így csinálok - a mondat végén már tipikus csúfolódó hangnemben énekel: - Nenenneeee, bolond korona, nenneenneeenee. - Leveszi arca elől a koronát, a nagykövethez fordul, és folytatja a megkezdett kérdést: - tulajdonképpen ezért letartóztathatnának.''

- Szerintem mutatott egy példát arra, hogyan lehetne megcsúfolni a koronát. De erre konkrétan hány embernek is van reális lehetősége, esélye?

.

" Persze tudom én hogy ez szubjektív megítélés kérdése, de a jogalkotó nyilván nem véletlenül hozott ilyen tágan értelmezhető szabályozást a kérdésben."

- Bizonyos vonulások alkalmával pont ugyanezt használják ki. Jellemzően olyan emberek, akik fel vannak háborodva egy pár perces osztrák kabaréjeleneten, mely rámutat a gondolatvilágtok anakronizmusára.

.

" Hiszen ha tételesen szabályozza a dolgot, mindig lehetett volna találni olyan "megoldást" a gyalázatra, amellyel ki lehetett volna bújni a felelősség alól."

- Szerinted mennyire volt jellemző, hogy az emberek gyalázták a koronát? Hogy a műsorból idézzek:

''- Létezett egy notórikus probléma, egy bűnözési hullám, - kérdezi Thomas Maurer - ahol az emberek sorozatosan és szisztematikusan vicceltek a koronával? - láthatóan nem érti, miért született meg egy ilyen törvény.'' - ahogy haladó emberek számára igenis felfoghatatlan, hogyan lehet ilyen törvényt alkotni egy köztársaságban.

Picit feljebb @fehérfarkas: hozzászólását ajánlanám figyelmedbe:
''A korona tisztelete nem azt jelenti, hogy a Köztársaság épületébe kell vinni a törvényhozás mellé, abba az épületbe, ahol egyébként a Miniszterelnök irodája is van. Mert ez nem a korona tisztelete, hanem meggyalázáősa, aktuálpolitikai célokra való felhasználása. ''

- Csatlakozom hozzá! Szerintem is az áthurcolással, Dunán úsztatással, politikába emelésével jobban, sokkal jobban meggyalázták a koronát, de az egész országot is, mint azzal, hogy az imitációját felhasználták egy műsorban.

.

" Így viszont az esetleges elkövető fejében mindig ott lesz kétely, hogy vajon egy esetleges per során a bíró hogy látja majd? A bizonytalanság pedig nagy úr.."

- Ismét megkérdezem: Ez a koronagyalázás napi probléma volt?

.

"A Szent Korona nemzeti jelkép mivoltát pedig a 334 § már önmagában tartalmazza. A paragrafus címe "Nemzeti jelkép megsértése", majd eztután tételesen felsorolja hogy minek a megsértése számít nemzeti jelkép megsértésének."

- Elég erőltetett okfejtés. Nézzük a KRESZ-t. Nem azt mondja, hogy sebességtúllépés az, ha tgk-val 80 km/h felett mész, hanem világosan definiálja a tgk fogalmát, majd világosan deklarálja, milyen járműfajtával (köztük a tgk-val) és hol mennyi a megengedett sebesség. - És nuku bizonytalanság, ami mint írod, nagy úr, mert ahol a bíró kénye kedve szerint kaphatod a verdiktet (főleg, hogy a hatalom kézivezérelni próbálja a bíróságokat), ott ér véget a demokrácia és kezdődik az önkény.

"Ám a dolog jogi vetületein túl fontosabbnak tartom ezeknek az alakoknak az érzéketlen tahó pökhendiségét hangsúlyozni,"
- Légy szíves kiemelni (Időpont a videón!) mikor pökhendiek.

" különösen pedig az felháborító hogy az osztrák közszolgálatin ezt képesek voltak leadni,és nem volt egyetlen szűrő sem az intézményben, ami miatt kihagyták volna a műsorból."
- Olvasd el mit írt Jörg Vogeltanz a jobbikos bécsi ügyvédnőnek:
''A kabaré/szatíra - egy működő - demokratikus társadalomban nemcsak azért van, hogy politikamentesen szórakoztasson, hanem azért is, hogy abszurditásokat és rossz állapotokat humorosan bemutasson. ''
bunkobrendelmatyi.blog.hu/2014/01/06/nyilt_level_927

Kiemelném: Egy működő demokratikus társadalomban.

.

"Ha valaki bemenne egy másik ország nagykövetségére nálunk, és az adott ország koronájával hasonló dolgokat művelne, vagy az izraeli nagykövetségen egy menóra lángjáról gyújtaná meg a saját és társai szivarját tv kamerák előtt, vajon jó poénnak tartanád? Ugye, hogy nem?"

- Sokadszorra próbálkoztok a menórával provokálni.

Két dolgot szögezzünk le:
Izrael állam parlamentáris köztársaság.
A menóra egy vallási jelkép.

Mystes 2014.01.16. 22:06:56

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ti meg az istennek sem tudjátok megérteni, hogy: Magyarország történetében a korona egy egészen speciális (állam)jogi szerepet töltött be, valamint "szent". Nem véletlenül tapadnak bizonyos dolgokhoz a szentség képzetei, máshoz meg nem.

És ha ma Magyarországon egy kumma szó sem szól jogilag a koronáról, köztársaság meg minden, mi magyarok akkor is pontosan azt a (politikai/történeti) tradíciót kívánjuk továbbvinni, amit a korona jelképez. Tökmindegy, hogy köztársaság vagy nem köztársaság, vagy akármilyen államforma van és lesz a jövőben. Többek között pont ezért (is) szent a korona, mert valami olyan testesül meg benne, ami nem a királysághoz, mint intézményhez kapcsolódik, de még csak nem is csak a jogcsináláshoz. Valami, ami a magyarságnak a leglényege. Ezt nem akarnám itt hosszabban fejtegetni. Elég az, hogy ezért van a helye az ország szívében, nem pedig egy múzeumban. Örülhetünk, hogy mi, mint nemzet, a szentségben találjuk meg és ismertük fel saját centrumunkat.

Mystes 2014.01.16. 22:17:01

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: A menóra azért jó hasonlat, mert: mi a zsidóság lényege? Az, hogy perpillanat ők "parlamentáris köztársaság"? Kit érdekel!? Ez nem az identitásukhoz tartozik. (Mióta? 60 éve?) A menóra az, ami az ő identitásukhoz tartozik, egy szimbolikus tárgy. (Nem minden népnek van ilyen, de például nekik és nekünk van.) Nekünk pedig a korona ilyen. Ami szakrális -ha neked úgy tetszik, vallási- tárgy is. Ezért tartozik a menóra és a korona egy súlycsoportba, függetlenül attól, hogy e két ország jelenlegi politikai életében éppen milyen szerepük van vagy nincs.

Ha az izraeli tévében valaki szórakozna a menórával, az ugyanolyan ízléstelen és értelmetlen lenne. Pedig a menóra ugye csak egy gyertyatartó...

Mystes 2014.01.16. 22:55:36

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Érvelésedet komolyan keresztülhúzza, hogy -mint ahogy már neked mondtam volt- az osztrákok akkor is próbálták maximálisan semmibevenni a magyar koronát, amikor az élő -királyi- jogforrás volt. Akkor miért tisztelnék most?

Ez a mostani humorkodás pontosan illeszkedik az ő ilyen irányú tradíciójukba.

Mystes 2014.01.17. 00:20:20

@Mystes: Mit is jelent ez? Az, hogy az osztrákok nem azért baszkurálják a szentkoronát, mert az szerintük nem helyénvaló, hanem mert amióta a világ világ, baszkurálták. Hol ezért, hol azért.

DE INDOKOT MINDIG TALÁLTAK HOZZÁ !

Mystes 2014.01.17. 00:36:48

@Mystes: Nekik sose volt jó a magyar korona, csak ha egy Habsburgot megkoronáztak vele. Akkor -érdekes módon- sosem akartak gúnyt űzni belőle.

Te ezt nem tartod érdekesnek?

Úgyhogy nyugodtan bekaphatják!

Mystes 2014.01.18. 17:41:43

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Nem mi kezdtünk el szórakozni az ő akármicsodájukkal, hanem ők a miénkével.

Én csak válaszoltam!

Mystes 2014.01.18. 17:45:25

@Mystes: Érdekes módon, én sosem kezdtem el szórakozni az osztrák politika akármicsodájával. De a humoristáinkat sem érdekli az osztrák politika. Sem az osztrák történelem.

Pedig valószínűleg abban is lenne mit kipécézni!

Mystes 2014.01.18. 21:21:31

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Fóbia? Miért, úgy tűnik, hogy 'félek' az osztrákoktól?

Pont fordítva van: ők félnek tőlünk. Mert ők nem értenek minket, mi viszont értjük őket.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.20. 01:44:24

@Mystes:

A mi humoristáink még jó, hogy nem kezdenek el az osztrák portán söprögetni, hiszen a saját portánkon még egy homlokrakodóval sem lehetne a negyedév végéig sem rendet tenni.

Mellesleg a három úr, mint olvashatod jó pár sorral feljebb:
Három negyvenes éveiben járó komikus műsora, akik előszeretettel figurázzák ki a korrupciót és a szélsőjobb populizmust. Több, osztrák viszonylatban komoly botrány és szereplőik is terítékre került náluk. Nem riadtak attól sem vissza, hogy érintett politikusokat keressenek fel a hivatalukban, ahogy attól sem, hogy a hivatalokban megjelenjenek, és ott iratok, akták után érdeklődjenek.

Azaz:
'''' előszeretettel figurázzák ki a korrupciót és a szélsőjobb populizmust.''''
- Basszki! Nem ŐK tehetnek róla, hogy nálunk térdig járni mindkettőben.

Mystes 2014.01.20. 13:07:47

A mi humoristáink még jó, hogy nem kezdenek el az osztrák portán söprögetni, hiszen a saját portánkon még egy homlokrakodóval sem lehetne a negyedév végéig sem rendet tenni.
REMÉLEM, TE IS ÉRZED, HOGY EZ NEM ÉRV. PONT MOST KÜLÖNÖSEN, AMIKOR AZ OSZTRÁK POLITIKÁBAN IS VANNAK MEGKÉRDŐJELEZHETŐ ELEMEK. ILYEN ERŐVEL: BASZOGASSUNK MINDENKIT, AKIT CSAK BASZOGATHATUNK! NÉZZÜK MEG, MI NINCS __SZERINTÜNK__ RENDBEN A LENGYELEKNÉL, CSEHEKNÉL, ALBÁNOKNÁL, STB.

Azaz:
'''' előszeretettel figurázzák ki a korrupciót és a szélsőjobb populizmust.''''
- Basszki! Nem ŐK tehetnek róla, hogy nálunk térdig járni mindkettőben.
CSAK ISMÉTELHETEM MAGAMAT: MI KÖZÜK HOZZÁ? AMÚGY, ŐKET EGYÁLTALÁN NEM A MAGYAR KORRUPCIÓ ÉRDEKELTE, HANEM A MAGYAR KORONA SZÚRTA A SZEMÜKET, AHOGY AZ OSZTRÁKOKNAK MINDIG IS. ÉS MÉG: PONT TE MONDOD, HOGY MENNYI ÜGYET LEPLEZTEK LE OTTHON. AKKOR EZEK SZERINT OTT IS DÚL AZ A KORRUPCIÓ, AMIRE TE NÁLUNK HOMLOKRAKODÓVAL PANASZKODSZ... INNENTŐL KEZDVE MÁR CSAK VÉLEMÉNYES, ÉS NEM TÉNYSZERŰ AZ EGÉSZ. SŐT, ŐK MAGUK MONDJÁK, HOGY HUMORÉRZÉKÜK CSAK BIZONYOS TÉMÁKRA ÉLESEDIK (JOBBOLDALI POPULIZMUS), MÁST NEM KÉPESEK ÉSZREVENNI. EGY SZÓ MINT SZÁZ: ELFOGULT, BUTA OSZTRÁK SZARRÁGÓK.

ÜDV:
CHAVEZ
"BALOLDALI POPULISTA"

Mystes 2014.01.20. 20:19:03

@Mystes: Pontosabban: csepűrágók.

Mystes 2014.01.20. 21:01:59

@Mystes: Úgy látszik, otthon már mindent megrágtak, nincs több rágnivaló a hóttunalmas osztrák ugaron - rágják hát a szomszédot.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.20. 22:04:03

@Mystes:

Legelőszőr figyelmeztetlek, ha sűrűn ragad be a CAPSLOCK, akkor a sok kiabálástól megfázol, bereked a hangod.

Továbbá: Nem ők mondják magukról, hogy előszeretettel figurázzák ki a jobboldali populizmust, hanem egy róluk szóló szócikkben írja a szerző, hogy a SZÉLSŐJOBBOLDALI populizmust veszik előszeretettel terítékre.

És végül: Ha az osztrák és magyar korrupciót egymás mellé állítanád, egyik a másiknak a bokájáéig sem érne.

Mystes 2014.01.21. 00:42:33

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
1., Azért használtam nagybetűt, hogy a szövegeink elváljanak.
2., Akkor ezek szerint a kritikusuk is észrevette, hogy mennyire csak egyféle dologra érzékenyek.
3., "veszik előszerettel terítékre" Húde magyaros!
4., Társadalmi jelenségeket nem hasonlítgatunk, mert nem sok értelme van. Vagy ha hasonlítgatunk is, e hasonlítást nem látjuk el negatív/pozitív konnotációval. Ami az egyik társadalomban és időpontban "korrupció", az a másikban a társadalmi élet szükséges és bevett eszköze. Nekünk is vannak olyan kritériumaink, amiket tekintve meg az osztrákok nem érnek fel a bokánkig. De mi nem vagyunk olyan erőszakosan, hogy ezt a pofájukba nyomjuk. Hogy mást ne mondjak, itt van pl a korona. Nekik 0 darab van, semennyi hagyománnyal! A nemzeti történelmük annyi, hogy rájuk telepedtek a Habsburgok - egy svájci nemesi család. Röhej! :)

Mystes 2014.01.21. 01:53:57

@Mystes: Ugye nem gondoltad volna? Hiszen a nyugatiaknak mindenben igazuk van, amibe csak beleütik az orrukat!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.21. 01:54:24

@Mystes:

1 Tagolhatod is a szöveget. Az Enterrel tudsz új sort kezdeni.

2 Meg se nézed, mi van az írásban, ahova lassan a huszadik, vagy többedik kommentedet írod? Olvasd el a posztot, nyitogasd meg a linkeket!

3 Nézd el, az időm felét német szövegek között, sokszor német emberek között töltöm.

4 Szánalmas, ahogy a korrupciót próbálod relativizálni. A korrupciónak minden fajtája üldözendő. - Bár elismerem, sok idő kell még, míg fel tudjuk számolni. Legelőszőr is egy olyan nép, amely nem ismeri a "Mi kutyánk kölyke" mondást.

Svájc alapítása 1291 augusztus 1. hu.wikipedia.org/wiki/Sv%C3%A1jc , míg a Habsburg-család eredete egészen 973-ig hu.wikipedia.org/wiki/Habsburg-csal%C3%A1d nyúlik vissza, ezért semmiképp nem nevezném a Habsburgokat svájciaknak. No meg azért sem, mert nemzeti hősük, Tell Vilmos nyillövése pont a Habsburgok ellen robbantott ki felkelést.

.

Tudod olvasgatom a kommentjeidet, de érdemben nem tudsz a problémához hozzászólni, mindössze vagdalkozol, illetve a másik felet pocskondiázod, esetleg vádolod légből kapott dolgokkal, úgymint, hogy az osztrákok uralkodni szeretnének rajtunk, de mikor megkérdezem, miben nyilvánul meg az uralkodni vágyásuk, kámforrá válsz. bunkobrendelmatyi.blog.hu/2014/01/06/nyilt_level_927/fullcommentlist/1#c21399946

Untermensch4 2014.02.19. 01:53:42

@Mystes: @Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
próbálom tömören:
a humor nem lehet büntetendő akkor sem ha sz@r.
egy nem teokratikus köztársaságban egy szakrális korona bálványozása/aktuálpolitikai_felhasználása humoros vagy szánalmas (szakrális vs szekuláris, köztársaság vs korona). egy szent dolgot nem tud három v akárhány humorista szavakkal "tönkretenni". az hogy a nagykövet mit csinál nem a humoristák sara. az hogy a humoristák mit csinálnak nem a nkövet hibája - a fentebb leírtak (a diplomata helyi kultúraismerete)alapján mi van ha a bp-i osztrák nkövethez bemegy boborján és azt mondja: "a besenyőpista bácsi asztmontta hogy nincsenekis osztrákok csak olyan németek akik túl sokáig túl közel laktak az olaszokhoz és a magyarokhoz is egyszerre és ez megviselte az idegrendszerüket történelmi kontextusban" mindezt kamera előtt...

Untermensch4 2014.02.19. 02:09:24

@Mystes: "És ha ma Magyarországon egy kumma szó sem szól jogilag a koronáról, köztársaság meg minden, mi magyarok akkor is pontosan azt a (politikai/történeti) tradíciót kívánjuk továbbvinni, amit a korona jelképez."
a kivétel erősíti a szabályt? mert én azt a tradíciót nem vinném tovább hogy sikeres katonai puccs után nyerjünk polgárháborút és köteleződjünk el egyoldalúan és tartósan egy rossz katonai-külpolitikai előfeltevés alapján.
süti beállítások módosítása